Po anexii Krymu láme Putinova obľuba rekordy

Popularita ruského prezidenta Vladimira Putina vzrástla o deväť percent zo 67 na takmer 76 percent, čím dosiahla najvyššiu úroveň za posledných päť rokov. Vyplýva to z prieskumu ruskej štátnej agentúry pre výskum verejnej mienky VCIOM, ktorý sa uskutočnil počas referenda o pripojení Krymu k Rusku.

20.03.2014 16:14
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin počas príhovoru k ruskému národu.
debata (105)

„Podobný rast Putinovej podpory bol zaznamenaný počas ozbrojených konfliktov v Čečensku a v Južnom Osetsku v rokoch 2000 a 2008,“ poznamenal denník Kommersant na svojom webe. Server LifeNews trochu škodoradostne poznamenal, že naopak obľuba amerického prezidenta Baracka Obamu klesla na rekordné minimum.

Putin „zabodoval“ aj u obyvateľov Moskvy a Petrohradu, ktorí sa v posledných rokoch stavajú k prezidentovým výkonom omnoho skeptickejšie, než ruský priemer. Teraz si však Putinovu prácu pochvaľuje 71 percent opýtaných z oboch veľkomiest.

Vo štvrtok zverejnené výsledky prieskumu VCIOM viac-menej zodpovedajú zisteniam nezávislého centra Levada. Podľa prieskumu z minulého týždňa by za Putina – keby sa teraz konali voľby – hlasovalo 67 percent Rusov a za Putinovu stranu Jednotné Rusko 56 percent.

V januári 2000, pri začatí druhej čečenskej vojny, Putinova obľuba dosahovala až 84 percent a o osem rokov neskôr, počas vojny s Gruzínskom o Južné Osetsko, sa pohybovala medzi 70 až 80 percentami.

Stredisko Levada zverejnilo prieskum ochoty Rusov vyjsť na ulice a demonštrovať proti poklesu životnej úrovne a za ochranu svojich práv. Dve tretiny opýtaných však masové protesty vylučujú. Ochotu osobne sa na demonštráciách podieľať vyjadril len každý desiaty Rus, a to je najmenej za posledných šesť rokov.

Sociológovia odhadujú, že v ďalšom prieskume by mohla Putinova popularita ešte vzrásť, vzhľadom na medzitým dokonanú anexiu Krymu.

Potom sa podpora pravdepodobne stabilizuje na novej úrovni, ktorá však bude vyššia ako 60 percent pred ukrajinskú krízou. Podľa politológa Jevgenija Sučkova k úspechu prispela aj „šikovná a bezchybná“ kampaň vlasteneckej propagandy, ale Putinov vzlet vraj nepotrvá dlhšie ako mesiac či dva.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #Vladimir Putin #popularita