Thajská vláda zrušila výnimočný stav

V Bangkoku a okolitých provinciách prestal platiť výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený 22. januára a ktorý mal okrem iného negatívne dopady na tamojšiu ekonomiku. Thajská vláda sa ho rozhodla zrušiť po tom, čo v Bangkoku ubudlo protivládnych demonštrantov. Podľa serveru CNN by to malo viesť k zvýšeniu počtu turistov v krajine, pre ktorú je cestovný ruch kľúčovým odvetvím.

20.03.2014 16:27
Thajsko, Bangkok, protivládni demonštranti,... Foto: ,
Protivládni demonštranti v Bangoku.
debata

V thajskej metropole od vlaňajšieho novembra demonštrovali prívrženci opozície za pád vlády premiérky Jinglak Šinavatrovej, ktorú obviňovali z korupcie. Tiež tvrdili, že kabinet v skutočnosti z exilu riadi premiérkin brat Tchaksin Šinavatra, ktorý bol zvrhnutý pri vojenskom prevrate v roku 2006 a ktorý vo vlasti čelí obvineniu zo zneužívania moci a korupčného správania.

Vodcovia protestov žiadali rezignáciu ministerskej predsedníčky a chceli, aby bol do čela krajiny dosadený nevolený orgán, ktorý by prijal volebné a ďalšie politické reformy.

Výnimočný stav umožňoval bezpečnostným zložkám vyhlasovať zákaz vychádzania, zadržiavať podozrivých bez formálneho obvinenia, cenzurovať médiá, zakázať politické zhromaždenia viac ako piatich osôb alebo zriaďovať osobitné bezpečnostné zóny v meste.

Avšak protivládne demonštrácie aj tak pokračovali, i keď postupne slabli.

Protivládne nepokoje v Thajsku bývajú prevažne pokojné, občasné násilnosti si ale od novembra podľa serveru BBC vyžiadali najmenej 23 mŕtvych a stovky zranených.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Bangkok #výnimočný stav