Ukrajina a EÚ podpísali politickú časť asociačnej dohody

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok podpísal s lídrami Európskej únie na summite v Bruseli politickú časť asociačnej dohody EÚ s Ukrajinou. Na Twitteri to uviedli prezident EÚ Herman Van Rompuy aj český štátny tajomník pre európske záležitosti Tomáš Prouza.

21.03.2014 10:33
EÚ, Herman Van Rompuy, Arsenij Jaceňuk Foto: ,
Stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vpravo) s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na stretnutí pred mimoriadnym summitom EÚ v Bruseli. (archívne foto)
debata (29)

Podpis častí zmluvy týkajúcich sa politického dialógu, spolupráce v obrannej a bezpečnostnej politike či podpory pri reformách je výrazom záujmu Únie spolupracovať s terajšou prechodnou vládou v Kyjeve, neuznávanou Moskvou.

Jaceňuk spolu s predsedom Európskej komisie Josém Barrosom, prezidentom EÚ Van Rompuyom a šéfom štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky, medzi ktorými bol aj český premiér Bohuslav Sobotka, potvrdili preambulu, prvú, druhú a siedmu hlavu zmluvy a tiež záverečný protokol, odsúhlasený v pondelok ministrami zahraničia EÚ.

Dohoda je dočasná a jej signatári sa v nej zaviazali, že chcú dotiahnuť do konca rokovania aj o ostatných častiach dohovoru.

Podpisu sa tak v piatok dočkala časť textu, ktorý vlani v novembri odmietol podpísať vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Následné demonštrácie proti jeho rozhodnutiu odštartovali na Ukrajine krízu, ktorá zatiaľ skončila Západom neuznaným pripojením ukrajinského polostrova Krym k Ruskej federácii.

Únia tiež chce až do novembra zo svojej strany jednostranne plniť podmienky zmluvy o voľnom obchode, ktorá je s asociačnou dohodou spojená. Otvorí tak svoj trh pre naprostú väčšinu ukrajinského tovaru. Túto časť balíčka únijnej hospodárskej pomoci určenej Ukrajine musia ešte formálne potvrdiť členské krajiny a tiež Európsky parlament.

Celý komplex dohôd by mal byť podľa predstáv únijných diplomatov podpísaný najskôr niekedy po 25. máji, kedy sa majú na Ukrajine konať prezidentské voľby. Potom budú musieť zmluvy prejsť tiež procesom ratifikácie v únijných štátoch.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #asociačná dohoda #Ukrajina