Ruskí ozbrojenci zadržali reportérov ČT, po 40 minútach ich pustili

Ruskí ozbrojenci v krymskom meste Novoozerne zadržali spravodajcu českej televízie Miroslava Karasa a jeho kameramana, uvádza iDNES.cz. Ruskí vojaci tu obsadzovali základňu ukrajinského námorníctva. Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek incident odsúdil a označil ho za hrubé porušenie novinárskych slobôd.

21.03.2014 14:11
debata (40)

Ozbrojenci, z ktorých jeden sa predstavil ako dôstojník ruskej armády, podľa ČT zhabali štábu kameru aj akreditácie, na reportérov mierili zbraňami a nechali ich čakať asi 40 minút. Materiál im neskôr vrátili, no pamäťová karta v kamere bola zničená.

Podľa Zaorálka spôsob zachádzania s novinármi na Kryme len potvrdzuje, že na polostrove nie sú teraz normálne pomery a Krym nemožno považovať za miesto, ktoré slobodne rozhoduje o svojom osude.

Karasa a jeho kameramana zadržala ruská polícia už v decembri 2013 na štyri hodiny v Krasnodarskom kraji pri natáčaní reportáže o príprave zimných olympijských hier v Soči. Stalo sa tak údajne pre nedovolené prekročenie hranice. Podľa ČT sa ale novinári žiadneho priestupku ani trestného činu nedopustili a pohybovali sa v miestach, kde predtým pôsobili aj iní zahraniční reportéri.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ozbrojenci #Ukrajina #Krym #ČT