Čínsky satelit objavil v oceáne možné stopy po zmiznutom lietadle

Pátranie po zmiznutom malajzijskom boeingu dnes vstúpilo do tretieho týždňa. Aj keď sa žiadne konkrétne stopy po dopravnom lietadle zatiaľ nenašli, mohli by objasneniu záhady pomôcť nové satelitné snímky.

22.03.2014 07:10 , aktualizované: 11:48
debata (2)

Malajzijský minister dopravy na tlačovej konferencii oznámil, že čínsky satelit objavil v južnej časti Indického oceánu ďalšie objekty, ktoré by mohli byť troskami strateného stroja. Medzinárodné pátracie tímy už predtým rozšírili oblasť, kde kvôli predchádzajúcim satelitným snímkam už niekoľko dní prípadné trosky intenzívne hľadajú.

Lietadlo s 239 ľuďmi na palube sa stratilo z radarov 8. marca počas cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Počas sobotnej pravidelnej tlačovej konferencie malajzijských úradov minister Hishammuddin Hussein novinárov informoval o čerstvej správe, ktorú mu doručil čínsky veľvyslanec v Malajzii. Podľa nej čínsky satelit objavil v oceáne niekoľko objektov, ktoré by mohli byť zvyšky lietadla. Ďalšie podrobnosti vraj neskôr oznámi čínska strana.

Medzitým pokračovalo pátranie v odľahlej oblasti Indického oceánu, kam nasmerovali záchranárov nedávne satelitné snímky. Lode a lietadlá dané miesto systematicky prečesávajú od štvrtka, zatiaľ ale nezaznamenali úspech. Prácu im navyše komplikuje zlé počasie.

Pátraciu akciu koordinuje austrálska námorná záchranná služba AMSA, ktorá stanovila lietadlám a lodiam preveriť oblasť s rozlohou 36-tisíc štvorcových kilometrov, teda plochu veľkú približne rovnako ako Švajčiarsko.

Miesto je vzdialené cez 2 500 kilometrov od austrálskej pevniny a cesta k nemu trvá lietadlám prinajmenšom tri hodiny. Počas dňa na miesto zamierili dve obchodné lode a šesť lietadiel, vrátane troch lietadiel námornej hliadky Lockheed Martin P – 3 Orion, ktoré sú vybavené radarom, sonarom a infračervenými senzormi a dokážu s pomocou magnetického detektora nájsť objekty potopené aj 300 metrov pod hladinou.

Posádka prvého lietadla, ktoré sa zo sobotnej misie vrátilo, ohlásila AMSA ďalší neúspech. Austrálsky vicepremiér Warren Truss ale podľa serveru BBC vyhlásil, že bez ohľadu na zatiaľ nulové výsledky bude akcia pokračovať. Hľadať sa podľa neho bude až do chvíle, kedy bude jasné, že ďalšie pátranie je úplne márne. „A tento deň je v nedohľadne,“ dodal Tussy.

Do akcie sa zapojilo aj Japonsko a Čína, ktorej občania tvorili väčšinu cestujúcich zmiznutého stroja. Do Austrálie už dorazilo prvé čínske lietadlo a ďalšie dve budú čoskoro nasledovať. Pátraniu pomáha aj päť čínskych lodí, vrátane ľadoborca ​​Snežný drak, ktorý sa na prelome roka podieľal na dramatickej záchrannej akcii. Tá mala oslobodiť ruskú výskumnú loď Akademik Šokalskij uviaznutú v ľade u Antarktídy.

Zmiznutie boeingu na linke MH370 zostáva aj po dvoch týždňoch záhadou. Vyšetrovatelia majú podozrenie, že lietadlo úmyselne odklonili tisíce kilometrov od svojej plánovanej trasy. Sústreďujú sa predovšetkým na teórie únosu či sabotáže, ale nevylúčili ani technické problémy. Preverovali aj oboch pilotov lietadla, nič mimoriadne ale neobjavili.

Okrem Indického oceánu sa lietadlo ďalej hľadá aj v ďalších vytýčených koridoroch. Vyšetrovatelia však po sobote stratili tiež nádej na to, že získajú stopu od svojich indických kolegov. Ti dva týždne preverovali, či lietadlo nezachytil niektorý z ich radarov a počas dňa museli priznať, že neexistuje jediný dôkaz o tom, že by boeing preletel indickým vzdušným priestorom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Malajzia #zmiznutie lietadla