Obama rokoval so šéfmi Facebooku aj Googlu o sledovaní internetu

Americký prezident Barack Obama sa v piatok stretol so šéfmi niekoľkých najväčších amerických internetových firiem, vrátane spoločností Facebook a Google.

22.03.2014 07:21
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (11)

Diskutovali spolu o ich obavách týkajúcich sa monitorovacích aktivít americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), uviedla agentúra Reuters.

Ako následne oznámil Obamov úrad, pozvaní boli napríklad Eric Schmidt z internetového gigantu Google, Mark Zuckerberg z Facebooku či Reed Hastings, šéf spoločností Netflix, ktorá sa zaoberá distribúciou videa cez internet. Stretnutie v Bielom dome trvalo približne dve hodiny.

„Prezident zopakoval záväzok svojej administratívy, že podnikne všetky možné kroky, aby ľuďom poskytol väčšiu istotu, že ich práva sú chránené aj pri zachovaní dôležitých nástrojov, vďaka ktorým sme v bezpečí,“ uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení.

Podľa Marka Zuckerberga, ktorý je veľkým kritikom vládnych praktík zberu dát na internete, je ale potrebné urobiť ešte viac. „Aj keď americká vláda urobila niektoré užitočné kroky smerom k reforme svojich sledovacích praktík, stále to nie je dostatočné,“ povedal hovorca šéfa Facebooku. „Ľudia na celom svete si zaslúžia vedieť, že ich informácie sú v bezpečí a Facebook bude aj naďalej naliehať na americkú vládu, aby bola viac transparentná, pokiaľ ide o jej praktiky a aby viac chránila občianske slobody,“ dodal.

Zuckerberg kvôli sledovaniu internetu minulý týždeň dokonca volal priamo americkému prezidentovi. Oznámil to vtedy na svojej facebookovej stránke. „Keď naši programátori pracujú na tom, aby zlepšili zabezpečenia, domnievame sa, že nás chránia proti zločincom, nie proti našej vlastnej vláde,“ uviedol Zuckerberg.

„Telefonoval som prezidentovi Obamovi, aby som dal najavo sklamanie nad škodami, ktoré vláda vytvára pre celú našu budúcnosť. Bohužiaľ to vyzerá, že skutočná a úplná reforma príde až za dlhý čas,“ dodal šéf najväčšej internetovej sociálnej siete, ktorú používa zhruba 1,2 miliardy ľudí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #NSA #internet #facebook #Barack Obama