Vatikán zverejnil zloženie komisie proti pedofílii v cirkvi

Vatikán v sobotu zverejnil zloženie svojej medzinárodnej komisie na ochranu detí v cirkevných inštitúciách.

22.03.2014 13:25 , aktualizované: 15:55
pápež František Foto:
Pápež František.
debata (11)

Členovia nového orgánu, ktorého vytvorenie oznámil pápež František vlani 5. decembra, mu majú podľa agentúr predovšetkým radiť ako predchádzať pedofílii.

Vatikán vo vyhlásení predstavil mená ôsmich členov komisie s tým, že sa ich počet ešte rozrastie o zástupcov ďalších oblastí sveta. Medzi prvými expertmi je napríklad bývalá poľská premiérka Hanna Suchocka, niekdajšia obeť zneužívania zo strany kňazov Írka Marie Collinsová a bostonský arcibiskup Sean Patrick O'Malley.

Združenia obetí pedofilných kňazov sa na vytvorení novej komisie pozerajú skepticky. Americké združenie SNAP podľa agentúry AFP dokonca verejne obvinilo pápeža Františka, že v tejto otázke prejavuje zastarané myslenie a nerobí takmer nič na ochranu detí v cirkvi. Veľmi kritická bola aj nedávna správa OSN k tejto otázke. Pápež kritiku odmietol s tým, že cirkev už vyvíja veľké úsilie proti pedofílii.

Na začiatku tisícročia sa v Írsku, Spojených štátoch a ďalších krajinách začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80 rokoch. Vysokí preláti súčasne začali čeliť obvineniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností, aby uchránili povesť cirkvi.

Skončíte v pekle, varoval pápež mafiánov

Pápež František v piatok opäť zaútočil na členov mafie a vyzval ich, aby „prestali robiť zlo“, v opačnom prípade „skončia v pekle“.

Pontifik mafiu vo svojich prejavoch často kritizuje už od nástupu čo čela katolíckej cirkvi. „Život, ktorý teraz žijete, vám neposkytne potešenie. Neposkytne vám šťastie,“ povedal na modlitebnom zhromaždení venovanom príbuzným obetí mafie. „Stále je čas neskončiť v pekle, čo je miesto, ktoré vás čaká, ak budete pokračovať na tejto ceste,“ varoval pápež.

František sa tejto téme venoval aj vlani, keď blahorečil kňaza Pina Puglisiho. Toho členovia talianskej mafie zastrelili v roku 1993, pretože sa snažil chrániť deti predtým, aby sa pripojili k mafii. „Odoberal deti mafii, ktorá sa ho snažila poraziť tým, že ho zabije. Ale v skutočnosti to bol on, kto nakoniec vyhral,“ povedal pápež ešte vlani na ceremónii v Palerme známom aj pre rozšírený organizovaný zločin.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #mafia