Ktorá dáma ovládne Paríž?

Paríž sa po prvý raz vo svojich dejinách ocitne pod taktovkou ženy. Starostkou sa stane jedna z dvoch favoritiek volieb - buď socialistka Anne Hidalgová, alebo pravičiarka Nathalie Kosciusko-Morizetová. Včera bolo prvé kolo. Očakávalo sa, že do druhého jednoznačne postúpia tieto dve političky.

24.03.2014 10:30
debata (1)
Socialistka Anne Hidalgová prišla hlasovať... Foto: SITA/AP
Anne Hidalgová, Paríž, starostka, voľvy Socialistka Anne Hidalgová prišla hlasovať sprevádzaná svojím manželom.

Kampaň oboch dám mala jeden spoločný zaujímavý detail – chýbali v nej viacerí vplyvní politickí hráči. Na mítingy Hidalgovej nechodila väčšina ministrov, pretože hodnotenie vládnutia socialistického prezidenta Françoisa Hollanda vyznieva podľa verejnej mienky veľmi záporne. Na opačnej strane Kosciusko-Morizetová nepozvala na svoje posledné predvolebné stretnutie s voličmi lídra pravice Jeana-Françoisa Copého, ktorý čelí podozreniu z korupcie.

Odlišné ambície?

Ak zvíťazí Hidalgová, posunie sa v kariére presne o jeden stupeň vyššie. Je zástupkyňou dosluhujúceho parížskeho starostu Bertranda Delanoa. „Paríž je mesto mojich snov. Stať sa starostkou znamená získať najlepšie volené miesto, aké existuje,“ povedala pre noviny Observer. Naznačila tak, že o vyšších ambíciách v budúcnosti neuvažuje.

Jej súperka možno rozmýšľa inak. „Zdá sa, že Hidalgová sa zameriava na vládnutie v Paríži, kým Kosciusko-Morizetová má dlhodobé politické ambície,“ poznamenal Michaël Darmon, politický komentátor portálu i-Télé, pre denník New York Times.

Zahraničie venuje parížskym voľbám značnú pozornosť.

Niekdajší starosta Jacques Chirac dotiahol kariéru až do Elyzejského paláca, Kosciusko-Morizetová by mohla kráčať v jeho stopách. Často sa totiž o nej hovorí ako o prípadnej pravicovej prezidentskej kandidátke vo voľbách v roku 2017. Musí však rátať s tým, že o návrat do funkcie sa môže pokúsiť Nicolas Sarkozy, ktorému, mimochodom, robila hovorkyňu jeho kampane pred dvoma rokmi, keď mandát neobhájil.

Pravičiarka Nathalie Kosciusko-Morizetová,... Foto: SITA/AP
Nathalie Kosciusko-Morizetová, Paríž, voľby, starostka Pravičiarka Nathalie Kosciusko-Morizetová, ktorej sa prisudzuje menšia šanca zvíťaziť ako jej socialistickej súperke.

Nič si nedarovali

Obe kandidátky hovorili v kampani nielen o víziách pre Paríž, útočili aj proti sebe. Jeden člen volebného štábu Kosciusko-Morizetovej nazval voľby duelom medzi domovníčkou a hviezdou. Hidalgová odpovedala bonmotom, že správcovia domov sú každodennými hviezdami metropoly.

Na poslednom predvolebnom mítingu socialistka vychrlila spŕšku ostrých slov na adresu rivalky: „Nemá rada Paríž, nezaujíma ju,“ citovala agentúra AFP Hidalgovú, ktorá tak nepriamo naznačila, že Kosciusko-Morizetová zrejme považuje funkciu starostky výlučne za odrazový mostík do Elyzejského paláca.

Hidalgová sa tiež obula do pravicových členov radníc metropoly a mestských častí, ktorých prirovnala k sekte, čo nepripúšťa nič nové. Ako príklad uviedla ich nesúhlas s budovaním nových cyklotrás a ich odpor k sobášeniu párov rovnakého pohlavia.

Veľké plány

Ak sa Parížania rozhodovali nielen čisto podľa politických sympatií, ale aj podľa volebných sľubov, mali pred sebou zaujímavé možnosti v balíku oboch dám. Jednou z tém bolo fungovanie metra. Hidalgová sľubovala rozšírenie trate, Kosciusko-Morizetová hovorila o predĺžení prevádzky do druhej hodiny po polnoci počas pracovných dní.

Hidalgová tvrdila, že Parížu zabezpečí investičné projekty za 8,5 miliardy eur, pričom obyvateľom nezvýši mestské dane. V oblasti dopravy prišla s myšlienkou obmedziť rýchlosť na hlavných cestných ťahoch na 30 kilometrov za hodinu a zakázať do mesta vjazd dieselovým vozidlám od roku 2020.

Kosciusko-Morizetová skloňovala rovnaký dátum v inej súvislosti – znížiť do šiestich rokov počet zamestnancov mesta tak, aby sa dosiahla úspora 225 miliónov eur. Ďalej sľubovala, že v prípade svojho zvolenia sa postará o väčšiu bezpečnosť. To by podľa nej znamenalo viac policajtov v uliciach aj dôrazný postup proti organizovaným skupinám agresívnych žobrákov. Keďže Paríž má veľké problémy so smogom, podobne ako Hidalgová rozprávala o zákaze automobilov, ktoré najviac znečisťujú ovzdušie.

Väčšia šanca Hidalgovej

Predvolebné prieskumy napovedali, že obe kandidátky pohodlne prejdú do druhého kola. „Hidalgovej by dalo svoj hlas 37 percent voličov, Kosciusko-Morizetovú by podporilo 35 percent,“ informovali noviny Le Parisien. Ďalší kandidáti boli vopred odsúdení do pozície porazených.

V rozhodujúcom kole sa očakáva, že socialistka by mala vyhrať nad pravicovou súperkou rozdielom štyroch až piatich percent hlasov. Zaujímavosťou volieb je, že Parížania nevolia starostu, respektíve teraz starostku, priamo. Rozhodnú o nej hlasovaním zvolení členovia radnice – prieskumy vychádzajú z rozloženia týchto politických síl. Druhé kolo sa uskutoční 30. marca, čiže najbližšiu nedeľu.

Dve favoritky parížskych volieb

  • Anne Hidalgová je 53-ročná socialistka. Narodila sa v Španielsku. Od dvoch rokov žila vo Francúzsku (rodičia s ňou prišli do Lyonu, aby si našli prácu, pretože v ich vlasti boli vtedy ťažké hospodárske časy). Pôsobí ako zástupkyňa parížskeho starostu Bertranda Delanoa, ktorý už nekandiduje. Je druhý raz vydatá, má tri deti.
  • Nathalie Kosciusko-Morizetová je 40-ročná pravicová politička. Jej priamy predok bol brat slávneho generála Tadeusza Kościuszka, vodcu protiruského poľského povstania v roku 1794. Bola členkou pravicovej vlády, vo februári 2012 odstúpila, aby sa naplno venovala práci hovorkyne prezidentskej kampane Nicolasa Sarkozyho. Je vydatou matkou dvoch detí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Paríž #starostka #Nathalie Kosciusko-Morizetová #Anne Hidalgová