Britský vojak prezývaný 'magnet na bomby' prežil 17 výbuchov

Vojak britskej armády Patrick Henry je buď šťastlivec, alebo naopak veľký smoliar: stal sa totiž cieľom už 17 bombových útokov afganských povstalcov. Všetky však bez vážnejších zranení prežil.

24.03.2014 15:00
debata (1)

Teraz bol vyznamenaný vojenským krížom za organizáciu prevozu ranených po poslednom z útokoch. Organizácie prevozu sa ujal, hoci bol sám zranený. O jeho príbehu informoval server The Telegraph.

Tridsaťsedemročný vojak zažil svoj ​​sedemnásty bombový útok v provincii Hílmand na juhu Afganistanu. Jeho jednotka tam sprevádzala afganskych vojakov, ktorí sa snažili potlačiť ofenzívu povstalcov. Keď sa jednotky dostali pod paľbu, snažili sa ustúpiť do neďalekého vojenského objektu. Jeden z Afgancov však pritom stúpil na nastraženú mínu, len pár metrov od miesta, kde stál Henry so svojimi kolegami.

Hoci bol Henry po výbuchu sám zranený, začal organizovať pomoc ostatným. Najskôr všetkým zakázal akýkoľvek pohyb, aby zabránil ďalším výbuchom. Svojim podriadeným potom nariadil, aby pripravili miesto pre pristátie helikoptéry, ktorá všetkých ranených transportovala do tábora Bastion. Tam sa ich ujali lekári a všetci prežili.

Aj napriek svojim doterajším skúsenostiam chce Henry zostať v armáde: „Nerád sedím za stolom. Chcem byť vojakom. Už viem, na čo si dávať pozor. Skôr sa mi stane, že ma prejde auto, alebo že spadnem zo schodov. Myslím, že umriem naozaj hlúpym spôsobom.“

Celý incident, za ktorého príkladné zvládnutie bol Henry vyznamenaný, sa odohral už 19. júla minulého roka. Britské ministerstvo obrany ho však z bezpečnostných dôvodov zverejnilo až teraz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojak #Bomby #útoky