Francúzska krajná pravica uspela, v mestách dosiahla rekord

Za nízkymi percentami sa skrýva vysoký zisk. Vo francúzskych miestnych voľbách sa darilo krajnej pravici. Získala necelých 5 percent, čo sa môže zdať málo, lenže v skutočnosti dosiahla veľa, pretože postavila kandidátov iba v 600 z celkových 36-tisíc volebných obvodov.

25.03.2014 09:30
Francúzsko, voľby, Marina Le Penová, Steve Briois Foto: ,
Steeve Briois urobil radosť nielen sebe, potešil aj svoju stranícku šéfku Marinu Le Penovú. Stal sa historicky prvým kandidátom krajne pravicového Národného frontu, ktorý bol zvolený už v prvom kole za starostu v meste, čo má viac ako 10-tisíc obyvateľov. Briois uspel v Hénine-Beaumonte, kde ho podporila tesná nadpolovičná väčšina hlasujúcich (50,3 percenta zúčastnených voličov).
debata (1)

Pohľad na výsledky vyzerá tak, že do rozhodujúceho druhého kola postúpili jej uchádzači až v 315 mestách, čo znamená rekord pre krajnú pravicu. „Voľby dopadli pre našu stranu výnimočne,“ pochvaľovala si predáčka Národného frontu Marine Le Penová pred kamerami televíznej stanice TF1.

Úspech krajnej pravice v Hénine-Beaumonte má pre ňu symbolicky silnú hodnotu. Prvý raz sa stalo, že jej kandidáta zvolili za starostu mesta s viac ako 10-tisíc obyvateľmi už v prvom kole. „Ani som neverila v taký triumf,“ poznamenala Le Penová pre denník Le Figaro, keď komentovala zisk nadpolovičnej väčšiny hlasov straníckeho kolegu Steeva Brioisa. Ďalší kandidáti Národného frontu môžu mať šancu uspieť napríklad v južne ležiacich mestách Béziers, Avignon a Perpignan, kde postúpili do druhého kola všade z prvého miesta.

Dobrý ohlas krajnej pravice medzi voličmi má viacero dôvodov. Ťažili z nižšej volebnej účasti, pod ktorú sa podpísal nezáujem prívržencov ľavice, ktorí sú nespokojní s vládnutím socialistického prezidenta Françoisa Hollanda. Pokiaľ ide o samotný Národný front, v posledných rokoch čo stranu prevzala Le Penová po svojom radikálnom otcovi, snaží sa o zmiernenie rétoriky. Zo svojich radov pritom vylúčili niektorých členov za rasistické výroky.

Kritici upozorňujú, že nenávistné pozadie strany sa napriek tomu nezmenilo, ale pripúšťajú, že jej stratégia môže zlanáriť nových ľudí. „Národný front je menej odpudivý, ako bol v minulých rokoch, a voliči nehľadajú najkompetentnej­šieho kandidáta, ale nejakého, ktorý sa stotožňuje s ich názorom na stav francúzskej spoločnosti,“ citovala agentúra Reuters odborníka na prieskum verejnej mienky Jeana-Daniela Lévyho.

Štandardná pravica, čiže Združenie pre ľudové hnutie, získala celkovo 46,5 percenta hlasov a má veľkú nádej obsadiť vedenie tých radníc, o ktorých sa rozhodne v druhom kole. Otázka starostu je už vyriešená vo veľkom meste Bordeaux, kde niekdajší pravicový premiér Alain Juppé získal rekordných 61 percent hlasov a svoj mandát obhájil už štvrtýkrát za sebou. Táto výrazná podpora by ho mohla pasovať za prípadného hlavného opozičného prezidentského kandidáta vo voľbách v roku 2017.

Socialisti, naopak, spolu so svojimi menšími spojencami zostali po prvom kole smutní. Zisk necelých 38 percent hlasov znamená, že ich podporilo o 5 percent menej voličov ako v posledných miestnych voľbách. Po druhom kole pravdepodobne stratia kontrolu nad viacerými radnicami. Menšie prekvapenie na ich účet sa zrodilo v Paríži, kde sa očakávalo, že do rozhodujúceho kola prejde na prvom mieste Anne Hidalgová, ale o 1,2 percenta ju preskočila pravičiarka Nathalie Kosciusková-Morizetová. (Socialistka by však mala vo finále vyhrať.)

Druhé kolo volieb sa uskutoční už túto nedeľu.

Spojenectvo proti Národnému frontu

  • Vo Francúzsku existuje tradícia vzájomnej podpory medzi ľavicou a pravicou proti nacionalistickému Národnému frontu. Prejavuje sa pred druhým kolom volieb, keď jedna z dvoch hlavných strán podporí tú druhú, aby sa zabránilo úspechu nacionalistov. (Z prvého kola postupujú traja kandidáti.)
  • Za aktuálny dôkaz uvedeného spojenectva sa dá napríklad označiť rozhodnutie ľavice v menšom meste Saint-Gilles. Jej kandidát Alain Gido získal 23 percent hlasov, umiestnil sa za Gilbertom Collardom, ktorého podporuje Národný front. Ľavica oznámila, že sa v Saint-Gilles stiahne z druhého kola, aby sa netrieštili hlasy, a podporí tak pravicového uchádzača Eddyho Valadiera, ktorý mal podporu 25 percent voličov. Vznikne tak šanca poraziť Collarda, ktorý dostal až takmer 43 percent hlasov.
  • Socialisti oznámili krok v Saint-Gilles ako prvý zo série mnohých podobných, čo budú nasledovať. Ich stranícky predseda Harlem Désir povedal, že takto sa rozhodnú všade, kde hrozí víťazstvo kandidátov Národného frontu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #krajná pravica #miestne voľby