Ukrajinský parlament na druhýkrát schválil výmenu ministra obrany

Ukrajinský parlament v utorok pri opakovanom hlasovaní schválil demisiu admirála Ihor Teňucha z čela ministerstva obrany. Novým úradujúcim šéfom rezortu sa vzápätí stal generálplukovník Mychajlo Koval. Admirál Teňuch odstúpil po tom, čo ukrajinská armáda neudržala svoje pozície na Kryme, ktorý anektovalo Rusko.

25.03.2014 12:10 , aktualizované: 18:38
admirál Ihor Teňuch, Ukrajina Foto: ,
Admirál Ihor Teňuch pred ukrajinským parlamentom.
debata (5)

Sprvu však za ministrov odchod hlasovalo len 197 poslancov, a to pre demisiu nestačilo. Nasledovalo však druhé hlasovanie, pri ktorom sa už za Teňuchov odchod vyslovila potrebná nadpolovičná väčšina 228 poslancov z celkovo 450 zákonodarcov.

Admirál Teňuch pred poslancami odmietol kritiku, že ako minister obrany neuhájil Krymský polostrov a ponechal tamojšie posádky bez rozkazov. To podľa neho nezodpovedá skutočnosti: od začiatku sa vraj snažil uviesť jednotky do bojovej pohotovosti a tiež im opakovane vydal rozkaz povoľujúci použiť zbrane.

„Na svojom mieste nelipnem a nikdy som ani nelipol. Ak má vedenie iný názor a iných kandidátov, tak nemám námietky a podávam demisiu. Mám svoju česť!“ vyhlásil zároveň.

Ukrajina mala na polostrove podľa ministra Teňucha 18 800 vojakov, z ktorých na námorníctvo pripadalo 11 900, na letectvo 2 900 a zostávajúce štyri tisícky na armádne jednotky. Z týchto síl asi 4 300 vojakov chce ďalej slúžiť Ukrajine. Títo vojaci budú z Krymu spolu so svojimi rodinami premiestnení do posádok v kontinentálnej Ukrajine.

Nový ukrajinský minister Mychajlo Koval. Foto: Reuters, STRINGER
Mychajlo Koval Nový ukrajinský minister Mychajlo Koval.

Teňuch ešte pred svojím odvolaním podľa agentúry Unian ohlásil predbežnú dohodu s ruskou stranou o stiahnutí zostávajúcich ukrajinských jednotiek z Krymu, podrobnosti sa majú dohovoriť v priebehu utorka.

Ukrajinci sa z Krymu podľa Teňucha majú stiahnuť aj so svojimi zbraňami, vojenskou technikou a muníciou, čo podľa admirála okrem iného umožní zachovať jadro vojenskej flotily.

Kremeľ vzápätí ale vyhlásil, že ukrajinskí vojaci smú z Krymu slobodne odísť, ale ruské ministerstvo obrany rozhodne, či „so zbraňami, alebo bez nich“, ako povedal hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

„Hanbím sa za to čo sa (na Kryme) stalo,“ vyhlásil niekdajší veterán afgánskych bojov a bývalý krymský premiér, teraz poslanec strany UDAR Serhij Kunicyn a odstúpil z funkcie prezidentovho splnomocnenca pre Krym. Demisia podľa agentúry AFP predstavovala gesto proti nezáujmu Kyjeva voči okupácii polostrova a osudu ukrajinských vojakov. „Zajtra už nebude koho evakuovať! Naši vojaci sú v zajatí, zatiaľ čo nerobíme nič iné ako usporadúvame schôdze a debatujeme,“ vyhlásil.

Ruské ministerstvo obrany ešte cez víkend uviedlo, že z viac ako 18-tisíc ukrajinských vojakov na Kryme len necelé dve tisícky prejavili želanie opustiť Krym a pokračovať v službe v ukrajinských ozbrojených síl. Ostatní prevažne prešli na ruskú stranu alebo sa rozhodli pre demobilizáciu a zotrvanie na polostrove.

Obsadenie ukrajinských posádok proruskou domobranou či priamo ruskými vojakmi sa napospol odohralo bez krviprelievania, s výnimkou dvoch mŕtvych v Simferopole a dvoch zranených námorných pešiakov vo Feodosii.

Ukrajinské ministerstvo vnútra chce odzbrojiť stranu Pravý sektor

Ukrajinské ministerstvo vnútra sa počas dňa dostalo do ostrého konfliktu s ultrapravicovými radikálmi z Pravého sektoru, ktorí vyhlásili „vojnu“ ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi za smrť jedného zo svojich vodcov. „Ak sa nejakí banditi vyhrážajú ministrovi, som pripravený prijať akúkoľvek výzvu,“ vyhlásil Avakov. Ministerstvo nariadilo všetkým polovojenským organizáciám, aby bezodkladne zložili zbrane.

Konflikt vyvolala smrť Oleksandra Muzyčka, brutálneho pohlavára extrémistov, ktorý pod „bojovým“ menom Saška Bilyj velil bojom radikálov na západnej Ukrajine.

Policajti podľa námestníka ministra vnútra Volodymyra Jevdokymova dopadli celkom troch členov zločineckého gangu, ktorým zabavili útočnú pušku Kalašnikov a pištoľ Makarov. Previezli ich do Kyjeva, kde boli vypočúvaní kvôli podozreniu z banditizmu. Ďalších šesť aktivistov Pravého sektora zatkli v Poltave.

Vodca Pravého sektoru Dmytro Jaroš, ktorý sa chce v májových voľbách uchádzať o post prezidenta, je vraj Muzyčkovou smrťou krajne rozhorčený. Vyzval ministra Avakova na okamžitú demisiu a žiadal, aby policajné komando zodpovedné za smrť jeho spolubojovníka bolo príkladne potrestané.

„Kontrarevolučným aktivitám ministerstva vnútra sa nebudeme nečinne prizerať,“ povedal Jaroš na náhlivo zvolanej tlačovej konferencii. „Všetci, ktorí sa podieľali na vražde, musia byť potrestaní,“ dodal.

Reakcia ministra Avakova bola podľa ukrajinských médií nemenej rezolútne. Ministerstvo vnútra vydalo vyhlásenie, podľa ktorého boje Pravého sektora a všetky ďalšie podobné zoskupenia musia bezodkladne odovzdať zbrane. „Všetky podobné formácie budú považované za protiprávne a podľa toho s nimi bude naložené. Postup bude tvrdý a rozhodný,“ uviedlo ministerstvo.

Upokojiť svojich členov plánuje zrejme aj sám Pravý sektor, ktorý vydal vyhlásenie, že sa z voľného združenia radikálnych nacionalistov mení na politickú stranu. „Doba baťku Machnu pominula,“ odkazuje dokument členmi Pravého sektora na postavu anarchistického vodcu Nestora Machna, ktorý po prvej svetovej vojne so svojimi bojovníkmi operoval na Ukrajine.

Na odpore Pravého sektora voči ministrovi Avakova ale nový umiernený kurz nič nezmenil. Sám minister hodenú rukavicu prijal. „Proti banditom, ktorí so zbraňou v ruke ohrozujú verejný poriadok, sa bude postupovať s najväčšou tvrdosťou. Výzvu Pravého sektoru prijímam,“ odkázal Avakovovi Jaroš.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #ministerstvo obrany #odvolanie #Kyjev #Ukrajina #Krym