Obama vraj navrhne Kongresu koniec masového zberu dát NSA

Americký prezident Barack Obama chce Kongresu navrhnúť, aby zbavil Národnú agentúru pre bezpečnosť (NSA) možnosti masovo zbierať a uchovávať dáta o telefonátoch miliónov ľudí. Informoval o tom denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj.

25.03.2014 16:10
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama pristúpil k prehodnoteniu práce tajných služieb kvôli afére vyvolanej odhaleniami Edwarda Snowdena.
debata (10)

Obama v súvislosti s aférou okolo sledovacích aktivít tajnej služby NSA už skôr navrhol niektoré zmeny v jej práci, táto by však bola omnoho významnejšia.

Obama chcel podľa svojho v januári zverejneného plánu zamedziť tomu, aby NSA dlhodobo uchovávala údaje o telefonátoch miliónov ľudí, a túto prácu previesť na súkromné telefónne spoločnosti. Podľa vládneho zdroja newyorského denníka chce však Obamova administratíva zasiahnuť do chodu služby oveľa výraznejšie. Miesto hromadného zberu dát má mať po novom vláda k dispozícii iba údaje o tých telefonátoch, ktoré si vyžiada u špeciálneho súdu dohliadajúceho na tajné služby. Bude navyše musieť doložiť, že dáta o dĺžke hovoru a jeho účastníkoch požaduje kvôli možnému spojeniu s terorizmom.

Šéf Bieleho domu, ktorý je tento týždeň na ceste po Európe, pristúpil vlani k prehodnoteniu práce tajných služieb kvôli afére vyvolanej odhaleniami niekdajšieho technika NSA Edwarda Snowdena. Muž, ktorý sa teraz skrýva pred americkou spravodlivosťou v Rusku, zverejnil informácie o tajných monitorovacích programoch zasahujúcich ako milióny Američanov, tak ľudí po celom svete, vrátane vládnych špičiek.

Nezávislá americká agentúra PCLOB (Ochrana and Civil Liberties Oversight Board), ktorá Obamovi radí z rozhodnutia Kongresu, odporučila nedávno prezidentovi zrušiť program monitorovania telefonátov NSA. Obama oznámil, že program bude podrobený väčším reštrikciám a zásadne sa zmení. Masové zhromažďovanie dát však zrušiť nechcel.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA #Barack Obama #zber dát