Obama potvrdil možnosť hospodárskych sankcií proti Rusku

Západ je v prípade nutnosti pripravený zaviesť hospodárske sankcie proti Rusku, aj keď na ne doplatia aj niektoré iné krajiny.

25.03.2014 17:48
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama.
debata (44)

V Haagu to vyhlásil americký prezident Barack Obama. „Je na Rusku, aby konalo zodpovedne a preukázalo ochotu rešpektovať medzinárodné normy. Ak to neurobí, bude ho to niečo stáť,“ vyhlásil prezident na prvej tlačovej konferencii po ruskom vpáde na Krym.

Šéf Bieleho domu pripustil, že riešenie krymskej krízy nie je jednoduché. Ruská armáda Krym kontroluje a Obama neočakáva, že ruské vojenské jednotky budú odtiaľ vypudené silou. Svet ale môže použiť právne, diplomatické alebo politické nástroje. Kremeľ podľa Obamu vníma negatívny názor medzinárodného spoločenstva na ukrajinský konflikt a situáciu neustále vyhodnocuje.

USA neuznávajú krymské referendum ani ruskú anexiu ukrajinského polostrova. Ruské zabratie Krymu nie je „hotovou vecou“, pretože pripojenie Krymu k Rusku neuznáva celé svetové spoločenstvo, povedal prezident. Sústredením svojich vojsk na hraniciach s Ukrajinou navyše Moskva Kyjev ďalej zastrašuje. Ruskí vojaci sú však stále ešte na ruskom území, kde má Rusko právo ich mať, vyhlásil Obama.

Americký prezident označil Rusko za „regionálnu mocnosť“, ktorá ohrozuje susedov skôr v dôsledku svojej slabosti, ako svojej sily. "Aj Spojené štáty majú značný vplyv na svojich susedov. Aby sme s nimi udržiavali vzťahy užšej spolupráce, nemusíme ale väčšinou vtrhnúť na ich územie,“ vyhlásil. Pevné historické väzby s Ukrajinou Rusko neoprávňujú k agresívnemu správaniu.

Rusko dnes podľa Obamu nie je pre USA bezpečnostnou hrozbou číslo jeden. Prezident je viac znepokojený možnosťou, že by „na Manhattane explodovala jadrová nálož“. Rusko je teraz vystavené väčšej medzinárodnej izolácii, ako v roku 2008 po vojne s Gruzínskom. „Dúfame, že z terajšej situácie dokážeme nájsť východisko,“ povedal Obama.

Diplomatickými prostriedkami je potrebné dosiahnuť, aby sa v rusko – ukrajinských vzťahoch zmiernilo napätie, ruské vojská aby ustúpili od ukrajinských hraníc a aby sa rýchlo pokročilo s prípravou volieb, vyhlásil prezident. „Ak dostane ukrajinský ľud možnosť sám rozhodovať, prejaví nepochybne názor, že chce udržiavať vzťahy s Európou aj s Ruskom. Nie je to hra buď-alebo,“ zdôraznil.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama