Obetí zosuvu pôdy v USA je už 25, nezvestných 90

Americkí záchranári objavili telo dvadsiatej piatej obete ničivého zosuvu pôdy, ktorý minulý víkend zasiahol mestá v štáte Washington na západe krajiny. Miestni ľudia, ktorí sa zapojili do pátrania po nezvestných, sa podľa agentúry Reuters začínajú zmierovať s tým, že mŕtvych bude výrazne viac. Úrady predtým znížili z takmer dvojnásobku na 90 počet tých, ktorí sú po nešťastí nezvestní.

27.03.2014 16:20
USA, zosuv pôdy, bahno, Amerika, Washington,... Foto: ,
Americkí záchranári objavili telo dvadsiatej piatej obete ničivého zosuvu pôdy v USA.
debata

Prehľadávanie zmesi bahna a trosiek podľa predpovede skomplikuje zhruba dvom stovkám hasičov a záchranárov dážď. Podľa hasiča Jeffa McClellanda, ktorý objavil v troskách malej obce Oso doteraz posledné mŕtve telo, boli v tej chvíli v blízkosti brat a syn nájdeného mŕtveho muža. „Príbuzní si potom sadli vedľa tela, ktoré bolo zapnuté do vreca. Rozplakal som sa,“ opísal McClelland televízii Fox News jednu z emotívnych scén.

Podľa vyhlásenia úradov je popri obavách o nezvestných zatiaľ nejasný aj osud 35 osôb, ktoré na zoznam nezvestných neboli zaradené.

Miestni ľudia sa popri hľadaní svojich blízkych sústreďujú aj na pomoc ľuďom, ktorí prišli o strechu nad hlavou. Stredná škola v obci Arlington sa premenila na dočasné útočisko pre ľudí bez domova, v ktorom pomáha mnoho dobrovoľníkov. V blízkom Darringtone chystali ďalší dobrovoľníci potraviny a veci základnej životnej potreby, ktoré zamieria k ľuďom, ktorých živel pripravil o všetko. „Táto komunita je veľmi silná (…) Všetci držíme pohromade,“ vyhlásila jedna z dobrovoľníčok Jamie Olsen.

Sobotňajší zosuv pôdy zavalil bahnom a kameňmi plochu o rozlohe viac než troch štvorcových kilometrov. Zničených bolo okolo 35 stavieb, zavalená zeminou bola cesta spájajúca oblasť s Darringtonom. Výšku nánosu odhadujú záchranári na niektorých miestach až na desať metrov.

Zosuv zrejme vyvolali nedávne silné dažde. V zasiahnutej oblasti zablokovalo bahno miestnu rieku, takže spôsobilo tiež záplavy, kvôli ktorým sa ľudia museli evakuovať do vyšších polôh.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #USA #mŕtvi #zosuv pôdy #bahno