Pred ukrajinským parlamentom demonštroval radikálny Pravý sektor

Asi 1 500 priaznivcov radikálneho ukrajinského hnutia Pravý sektor sa vo štvrtok večer pred parlamentom v Kyjeve dožadovalo okamžitej rezignácie ministra vnútra Arsena Avakova.

27.03.2014 22:52
Pravý sektor, Ukrajina, Kyjev Foto: ,
Členovia Pravého sektoru počas demonštrácie v Kyjeve.
debata (71)

Informovala o tom agentúra Interfax. Nacionalisti chcú Avakovov odchod pre smrť jedného z predákov Pravého sektoru Oleksandra Muzyčka, ktorý tento týždeň zahynul pri zatýkaní.

Polícia pre demonštráciu zosilnela ochranu parlamentu a novinárom prítomným v budove z bezpečnostných dôvodov odporučila nepribližovať sa k oknám. Demonštrácie sa majú pred parlamentom konať každý deň. Smrť Muzyčka, ktorý pod menom Saška Bilyj velil bojovým skupinám radikálov na západnej Ukrajine, vyvolala hnev Pravého sektoru. Ukrajinské médiá najprv informovali, že predáka Pravého sektoru zabili v štýle popravy, úrady ale túto verziu odmietli s tým, že pri zatýkaní utrpel smrteľné zranenie. Okolnosti jeho smrti má objasniť osobitné vyšetrovacie komisie, ktorej vznik vo štvrtok oznámil jeden z poslancov.

Ukrajinské ministerstvo vnútra sa tento týždeň dostalo do ostrého konfliktu s ultrapravicovými radikálmi z Pravého sektoru. Dôvodom je nielen Muzyčkova smrť, ale tiež ministerské nariadenie určené všetkým polovojenským organizáciám, aby bezodkladne zložili zbrane.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #Pravý sektor #Oleksandr Muzyčko