Ruský rocker kritizoval anexiu Krymu, chcú mu odobrať tituly

Spevák a zakladateľ legendárnej ruskej kapely Mašina vremeni, považovaný za priekopníka rocku v niekdajšom Sovietskom zväze, má problémy. Andrej Makarevič počas moskovského pochodu proti vojne s Ukrajinou tak ostro kritizoval ruskú anexiu Krymu, že mu podľa médií hrozí odobratie štátneho vyznamenania a titulu národného umelca.

28.03.2014 12:20
Andrey Makarevich Foto:
Andrej Makarevič
debata (32)

„Veľmi si neprajem, aby sme sa zajtra prebudili vo vojne s krajinou, o ktorej si ani nemôžem predstaviť, že by sme s ňou bojovali,“ povedal Makarevič, ktorý v pacifistickom pochode v polovici marca kráčal s ruskou vlajkou v ruke a ukrajinskou kokardou na klope. „Keď robíme všetko správne, tak prečo je celý svet proti nám?“ pýtal sa na sociálnych sieťach.

Ohlasu sa dočkal čoskoro. Už tisíce ľudí sa podľa servera Newsru.com podpísali pod petíciou s požiadavkou odobrať spevákovi vyznamenanie Za zásluhy o vlasť. Vraj „kráčal ulicami Moskvy spolu s vrahmi z kyjevského Majdanu, ktorí si ruky namočili po lakte v krvi a vykrikoval heslá banderovcov“ a vôbec, stal sa „kolaborantom s fašistami“.

Na Kryme podľa ruského poslanca Michaila Markelova vypukli spontánne demonštrácie, kedy ľudia na uliciach ničili nosiče s Makarevičovými nahrávkami. „Zradca“ je vraj na polostrove „nežiadúcou osobou“.

Situácia dospela tak ďaleko, že rozpory vypukli aj v samotnej skupine. Dvaja členovia kapely sa podpísali pod petíciu na podporu politiky Vladimíra Putina voči Ukrajine a Kryme.

Na Makarevičovu obranu vznikla na webe nezávislej stanice Echo Moskvy výzva prezidentovi Putinovi, vláde a médiám, ukončiť štvanice na inak zmýšľajúcich po vzore sovietskych kampaní proti spisovateľovi Borisovi Pasternakovi či akademikovi Andrejovi Sacharovovi, ktorý bol svojho času za obranu ľudských práv a protest proti vpádu do Afganistanu zbavený všetkých titulov a vyznamenaní. Pod výzvu sa okrem iného podpísal miliardár Michail Prochorov či speváčka Alla Pugačevová.

Makarevič má od štátu aj medailu „Obranca slobodného Ruska“; v auguste 1991 hral v Moskve na barikádach proti komunistickému puču. O Putinovi sa sprvu vyjadroval so sympatiami, ale v posledných rokoch otvorene kritizoval korupciu a prenasledovanie odporcov režimu, vrátane punkovej skupiny Pussy Riot.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kritika #Ukrajina #Andrej Makarevič