V Taliansku zastavili vyšetrovanie exprezidenta vatikánskej banky

Talianska justícia zastavila vyšetrovanie bývalého prezidenta vatikánskej banky Ettore Gottiho Tedeschiho, ktorého polícia od roku 2010 preverovala pre podozrenie z porušenia talianskych noriem proti praniu špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra ANSA.

28.03.2014 15:30
debata

Podozrenie z prania špinavých peňazí prinútilo pred štyrmi rokmi talianskú finančnú políciu k tomu, že zmrazila 23 miliónov eur uložených na vatikánskom účte jednej z rímskych bánk. Peniaze úrady neskôr uvoľnili, ale banka samotná sa zlej povesti nezbavila. Tedeschi skončil v banke na jar 2012, keď mu správna rada vyslovila nedôveru.

Úrady takisto oznámili, že zastavené bude aj vyšetrovanie bývalého riaditeľa banky Paola Ciprianiho a jeho zástupcu Massima Tulliho, ktorí svoje funkcie opustili vlani.

Vatikánska banka, čo je neoficiálny názov Ústavu pre veci viery (Instituto per le Opere religiosa, IOR), spravuje prevažne peniaze diecéz a cirkevných inštitúcií. Medzinárodní odborníci banku dlhodobo kritizujú, že neplní štandardy v boji proti praniu špinavých peňazí, daňovým únikom a finančnej kriminalite. Talianska centrálna banka sa napríklad domnievala, že Taliani v IOR ukrývajú svoje príjmy pred zdanením.

Vatikán sa v poslednom čase intenzívne snaží dokázať, že pranie špinavých peňazí nepodporuje. Vlani v máji napríklad podpísal dohodu o výmene finančných informácií s americkým ministerstvom financií, v júli podobnú dohodu uzavrel s Talianskom. Dôveryhodnosti inštitúcie pomohol aj fakt, že pápež František poveril svojho osobného sekretára Alfreda Xuereba dohľadom nad rozsiahlou kontrolou banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #pranie špinavých peňazí #Vatikánska banka