Pri pátraní po troskách lietadla objavili ďalšie plávajúce objekty

V južnej časti Indického oceánu ráno obnovili pátranie po troskách havarovaného malajzijského lietadla. Do oblasti sa vydalo osem lietadiel a sedem lodí.

29.03.2014 09:44
Boeing, Malajzia, lietadlo Foto: ,
Posádka pátračského plavidla skúma hladinu mora v okolí možného neštastia v snahe nájsť stopy po malajzijskom Boeingu s 239 osobami na palube.
debata

Čínske lietadlo, ktoré sa na záchrannej operácii podieľa, v sobotu zaznamenalo tri nové podozrivé objekty, ktoré by mohli byť zvyšky lietadla, uviedla agentúra Nová Čína. Predmety mali vraj bielu, oranžovú a červenú farbu. Ich spojitosť so zmiznutým lietadlom ale zatiaľ nebola preukázaná.

Malajzijský minister obrany a dopravy Hishammuddin Hussein pri stretnutí s novinármi uviedol, že zatiaľ nemá žiadne informácie o tom, či by mohlo ísť skutočne o zvyšky nezvestného stroja. „Musíme počkať, až sa im podarí tieto predmety vyloviť,“ povedal minister, ktorý predtým v sprievode svojej ženy a detí navštívil príbuzných cestujúcich z malajzijského lietadla.

Austrálske úrady na základe nových dát z radaru v piatok posunuli oblasť pátrania po troskách o 1 100 kilometrov na severovýchod. Podľa nových údajov z radaru, ktoré poskytla Malajzia, totiž letel stroj rýchlejšie, než sa predpokladalo, takže pre vyššiu spotrebu sa rýchlejšie ocitol bez paliva.

Austrálske a čínske pátracie lietadlá objavili niekoľko podozrivých plávajúcich objektov už v minulých dňoch. Ako uviedol Kevin Short z novozélandského letectva, ktoré sa pátrania tiež zúčastňuje, aj v sobotu majú lietadlá za úlohu predmety vyfotiť a následne nasmerovať lode do presných miest, kde sa nachádzajú. „Nevieme, koľko sa tam môže nachádzať iného odpadu súvisiaceho napríklad s rybolovom. V minulosti sme už najmenej jeden rybársky objekt identifikovali,“ uviedol vo svojom vyhlásení Austrálsky úrad pre námornú bezpečnosť.

Lietadlo letiace 8. marca z Kuala Lumpur zmenilo kurz a miesto do Pekingu zamierilo na juh. Na palube bolo 239 ľudí a malajské úrady už vylúčili, že niekto z nich prežil. O príčine havárie sa špekuluje. Najčastejšie sa uvažuje o únose alebo sabotáži, ale vylúčené nie sú ani technické problémy.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #malajzijské lietadlo