Pri Hodine Zeme zhasla Eiffelovka i socha Krista v Riu

Mrakodrap Empire State Building v New Yorku či socha Krista Spasiteľa v brazílskom Riu de Janeiro sa v noci na nedeľu ponorili do tmy v rámci celosvetovej akcie Hodina Zeme.

30.03.2014 12:58
Hodina Zeme, Brandenburská brána Foto: ,
Aktivisti zo Svetového fondu na ochranu prírody s nápisom Earth Hour 2014 (Hodina Zeme 2014) pred zhasnutou Brandenburskou bránou v Berlíne.
debata

Podujatie, ktoré sa organizuje každoročne od roku 2007, má obrátiť pozornosť na zmenu klímy a na šetrenie energiou. V sobotu sa do neho zapojili pamätihodnosti v tisíckach miest po celom svete. Do akcie sa po piaty raz pridalo aj Slovensko.

Medzi 20:30 a 21:30 miestneho času sa podľa časových pásiem planéty postupne ponárali do tmy budovy a pamätihodnosti vo viac ako 7000 mestách v 152 krajinách planéty, veľakrát zhaslo aj pouličné osvetlenie.

V New Yorku, v meste, ktoré „nikdy nespí“, stmavli napríklad obrie reklamné tabule na námestí Times Square. Do „hry“ sa zapojili aj tisíce obyvateľov v centrálnom Manhattane, ale aj ďalšie mestá na území Spojených štátov.

V Buenos Aires sa v sobotu zhromaždili tisíce ľudí pred tamojším známym planetáriom. Do tmy sa ponoril symbol argentínskej metropoly, viac než šesť desiatok metrov vysoký obelisk. Do akcie sa zapojila aj juhoamerická Lima.

Celá akcia sa začala v roku 2007 v Sydney a aj v sobotu večer miestneho času tu ako prvá zhasla slávna budova opery a most cez miestny prístav. Neskôr potemnel aj najvyšší, 118-poschodový mrakodrap v Hongkongu, a na hodinu sa vyplo osvetlenie pamiatok v indickom hlavnom meste Dillí, vrátane známej Brány Indie.

V Dubaji zhasla najvyššia budova sveta, 200-poschodová Burdž Chalífa, rovnako ako fontána a neďaleké hotely a nákupné centrá. V Moskve bolo bez osvetlenia niekoľko pamiatok, vrátane chrámu a ďalších budov na Červenom námestí. V Paríži sa na svit hviezd musela spoľahnúť zhruba päťdesiatka pamiatok, vrátane radnice, Víťazného oblúka alebo katedrály Notre-Dame. Eiffelova veža sa do kampane z bezpečnostných dôvodov zapojila len na päť minút, napísala agentúra AFP.

Pochod v banskej Bystrici počas celosvetového...
Na kombosnímke chrám Parthenon na Akropole v...
+4Aktivisti zo Svetového fondu na ochranu prírody...
debata chyba
Viac na túto tému: #Hodina Zeme