Moskva vypovedá dohody s Ukrajinou o flotile a Sevastopole

Dolná komora ruského parlamentu v pondelok jednohlasne podporila vypovedanie štyroch rusko-ukrajinských dohôd o Čiernomorskej flotile a prenájme Sevastopoľskej základne na Kryme, pripojenom k Rusku. Oznámila to agentúra Interfax. Za príslušný návrh zákona, predložený prezidentom Vladimirom Putinom, hlasovalo podľa agentúry Interfax 443 poslancov, nikto nebol proti.

31.03.2014 15:51
Ukrajina, Krym, Sevastopoľ Foto: ,
Výhľad na čiernomorský prístav v Sevastopole, ktorý anektovalo Rusko.
debata (53)

Zákon „prerušuje platnosť“ rusko-ukrajinských zmlúv z rokov 1997 a 2010 o rozdelení Čiernomorskej flotily, o postavení a podmienkach pobytu Čiernomorskej flotily na území Ukrajiny, o platbách spojených s rozdelením a pobytom flotily a o predĺžení prenájmu Sevastopoľskej základne.

Predloha vysvetľuje vypovedanie zmlúv s Ukrajinou tým, že Krym bol prijatý do Ruskej federácie. Odvoláva sa tiež na viedenskú konvenciu o medzinárodných dohodách, podľa ktorej vraj Rusko malo právo existujúce zmluvy vypovedať.

Námestník ministra zahraničia Grigorij Karasin ešte pred hlasovaním vyhlásil, že v súčasnosti nie je žiadny dôvod, aby spomínané rusko-ukrajinské dohody ďalej platili, pretože „územie Krymu a mesta Sevastopoľ je odteraz neoddeliteľnou súčasťou Ruska“. Avšak pripustil, že kvôli jednostrannému vypovedaniu zmlúv pravdepodobne vzniknú právne, finančné a majetkové otázky, ktoré bude treba s ukrajinskou vládou urovnať.

„Od teraz sa postavenie a podmienky pobytu Čiernomorskej flotily v Sevastopole budú určovať v ústavnom rámci Ruskej federácie,“ vyhlásil šéf príslušného výboru snemovne Leonid Sluckij a hlasovanie o vypovedaní zmlúv s Ukrajinou označil za „historické“. Sluckij patrí k ruským predstaviteľom, ktorých USA a Európska únia za anexiu Krymu potrestali sankciami.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #Ukrajina #Krym #Sevastopoľ