Nový francúzsky premiér Manuel Valls prevzal úrad

Doterajší francúzsky minister vnútra Manuel Valls v utorok oficiálne prevzal funkciu premiéra od Jeana-Marca Ayraulta, ktorý po porážke vládnych socialistov v komunálnych voľbách podal v pondelok demisiu.

01.04.2014 16:20
Manuel Valls, Jean-Marc Ayrault, Francúzsko Foto: ,
Odchádzajúci francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault (vpravo) si potriasa rukou s nastupujúcim premiérom Manuelom Vallsom.
debata (1)

Francúzsky prezident François Hollande v pondelok po potvrdení volebného triumfu umiernenej pravice a posilnení krajnej pravice vyhlásil, že výsledky volieb sú pre neho jasným odkazom od voličov, že doterajší socialistický kabinet nezabezpečil dosť rýchle zmeny. Výberom Vallsa do neho vkladá nádeje na väčšiu razanciu.

Úlohou novej vlády má byť predovšetkým posilnenie francúzskeho hospodárstva, sociálnej spravodlivosti a kúpyschopnosti obyvateľov. Jej zvýšenie má dosiahnuť cestou zníženia daní a sociálnych odvodov do roku 2017.

Doterajší premiér Ayrault je nepopulárny u zhruba dvoch tretín Francúzov, rovnako ako samotný Hollande. Ayraultov odchod by si podľa nedávneho prieskumu prialo okolo 70 percent Francúzov. Naopak, Valls, ktorý postupuje tvrdo predovšetkým proti rómskym prisťahovalcom, bol u Francúzov najobľúbenejším vládnym činiteľom.

Výsledok komunálnych volieb, po ktorých socialisti prichádzajú o kontrolu nad 155 mestami, je zlou správou pre vládnu ľavicu pred májovými voľbami do Európskeho parlamentu, v ktorých prieskumy tiež očakávajú skôr úspech pravice, zvlášť krajnej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Francúzsko #komunálne voľby #Jean-Marc Ayrault #Manuel Valls