V Taliansku zasiahovali proti násilným separatistom

Špecializované útvary talianskej polície v stredu na severe krajiny zadržali 24 separatistov, ktorí údajne plánovali násilnú kampaň za osamostatnenie regiónu Benátsko.

02.04.2014 19:47
debata (10)

Podľa zverejneného vyhlásenia o zámeroch skupiny svedčí aj to, že si postavila opancierované vozidlo určené pre nasadenie na benátskom Námestí svätého Marka. Talianske médiá uviedli, že sa tak malo stať v predvečer volieb do Európskeho parlamentu naplánovaných na koniec mája.

Televízie odvysielali zábery „tanku“ vytvoreného z traktora, ktoré medzi Talianmi vyvolali spomienky na udalosti z roku 1997, keď separatisti na sedem hodín obsadili slávnu zvonicu v Benátkach.

Stredajší zásah sa uskutočnil iba niekoľko dní po tom, ako politici v Benátsku odštartovali formálny postup s cieľom vyhlásiť nezávislosť. Reagujú tak na výsledky nezáväzného internetového referenda z druhej polovice marca, v ktorom sa za osamostatnenie vyslovilo takmer 90 percent účastníkov.

Začiatok hlasovania sa časovo prekrýval s kontroverzným referendom o pričlenení ukrajinského Krymu k Rusku, ktorého zákonnosť paradoxne skúmala takzvaná Benátska komisia Rady Európy. Okrem Benátska polícia zasahovala proti separatistom aj na území Lombardie, Piemontu a na Sardínii, pričom zaistila početné zbrane.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátsko