Europarlament schválil zníženie ciel na dovoz z Ukrajiny

Európsky parlament schválil návrh na zrušenie drvivej väčšiny ciel na dovoz z Ukrajiny. Krok má podporiť tamojšiu ekonomiku, nariadenie ale ešte musia schváliť členské štáty.

03.04.2014 15:13
mäso, potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Opatrenie je súčasťou už oznámeného balíka únijnej hospodárskej pomoci Ukrajine. Podľa šéfky únijnej diplomacie Catherine Ashtonovej je jeho zavedenie do praxe otázkou niekoľkých týždňov.

Návrh ruší zhruba 98 percent ciel, ktoré na hraniciach Európskej únie platia vývozcovia ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, železa a ocele či strojov. Opatrenie ušetrí výrobcom a vývozcom 487 miliónov eur ročne, oznámila vo štvrtok tlačová služba Európskeho parlamentu. Clá na ostatné priemyselné tovary vraj budú znížené.

Jednostranné otvorenie trhu pre 82 percent ukrajinského poľnohospodárskeho exportu a pre skoro 95 percent priemyselnej produkcie je súčasťou balíka ekonomickej pomoci Ukrajine, ktorý na začiatku mesiaca predstavila Európska komisia.

Pri výrobkoch považovaných v EÚ za „citlivé“, ako sú obilniny, bravčové a hovädzie mäso, hydina a spracované potraviny, ale únia obmedzí množstvo, ktoré bude môcť byť do EÚ dovážané bezcolne. Má to chrániť záujmy výrobcov týchto produktov v EÚ.

Kvóty pre kľúčové poľnohospodárske produkty z Ukrajiny sú pritom pomerne prísne. Napríklad pri hovädzom mäse ide pre celú EÚ na celý rok o 12-tisíc ton, pri pšenici je to 950-tisíc ton za rok. Pri hydinovom mäse a výrobkoch z neho ide pri súčte rôznych kategórií o celkom 36-tisíc ton ročne do celej Európskej únie. Podľa údajov Českého štatistického úradu len ČR samotná vlani vyprodukovala 148.174 ton hydinového mäsa.

Parlamentom schválené jednostranné opatrenie by malo nadobudnúť účinnosť od mája. Platiť má do času, kedy vstúpi do platnosti dohoda o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou, najneskôr ale do 1. novembra. Politickú časť tejto dohody o pridružení podpísal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s lídrami EÚ na summite koncom marca. Dohoda je dočasná a jej signatári sa v nej zaviazali, že chcú dotiahnuť do konca rokovania aj o ostatných častiach dokumentu. S dohodou je spojená aj zmluva o voľnom obchode.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #dovoz #clo #vývoz