Rusi vraj zatkli 25 ukrajinských teroristov

Ruské špeciálne služby zadržali 25 Ukrajincov kvôli podozreniu, že pripravovali teroristické útoky v Rusku podľa inštrukcií ukrajinskej tajnej služby SBU.

03.04.2014 20:57
debata (23)

Oznámila to ruská poloverejnoprávna televízia NTV, ktorá podľa ruskej opozície často slúži ako nástroj Kremľa k očierňovaniu domácich a zahraničných nepriateľov. Hovorca SBU ruské obvinenia odmietol ako „nezmysel“.

Televízna správa o zatknutí údajných teroristov a diverzantov z Ukrajiny zaznela krátko po tom, čo šéf SBU obvinil ruskú tajnú službu FSB, že sa 26 jej agentov podieľalo na februárovom masakre v kyjevských uliciach. FSB obvinenia odmietla.

„Podľa údajov mimoriadnych služieb sa teroristické útoky pripravovali v období od 14. do 16. marca v siedmich regiónoch, vrátane Rostovskej, Volgogradskej, Tverskej, Orlovskej a Belgorodskej oblasti, Kalmyckej republiky a v Tatarstanu. Zatknutých je 25 ľudí, medzi ktorými sú tri aktivisti Pravého sektora. Už sa priznali, že dostali inštrukcie od SBU,“ uviedla NTV.

Práve 16. marca sa na Kryme konalo referendum, v ktorom tamojší Rusi drvivou väčšinou schválili pripojenie ukrajinského polostrova k Rusku. Pravý sektor je radikálna ukrajinská organizácia, ktorá počas kyjevských protestov proti režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyča zohrávala úlohu ochranky tvrdého jadra demonštrantov.

Ruská kontrarozviedka FSB medzitým podľa agentúry RIA Novosti zatknutie 25 podozrivých Ukrajincov oficiálne potvrdila. „Nezmysly nekomentujeme,“ zareagovala SBU podľa webu Ukrajinská pravda. „Samozrejme, že je to nezmysel. Ani nemá zmysel komentovať nezmysel. Je to lož a propaganda Kremľa,“ uviedol hovorca Pravého sektoru Arťom Skoropadskyj.

Agentúra ITAR – TASS uviedla, že už predtým sa v médiách objavili informácie o zatknutí skupiny Ukrajincov, ktorí sa chystali v Rusku páchať extrémistické činy. O zatknutí Ukrajincov, ktorý sa v okolí Moskvy chystali organizovať „partizánsku vojnu“, referoval minulý mesiac spolupracovník prezidenta Vladimira Putina. Zatknutý bol vraj vybavený obrovským arzenálom zbraní, munície a výbušnín.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Pravý sektor