Integráciu Rómov v EÚ treba riešiť na miestnej úrovni, myslí si Barroso

V bruselskom sídle Európskej únie sa v piatok uskutoční v poradí štvrtý Európsky rómsky summit.

04.04.2014 07:15 , aktualizované: 12:18
debata (4)

Predovšetkým na miestnej úrovni a len dlhodobým úsilím možno napomôcť integrácii rómskej menšiny do väčšinovej spoločnosti v Európskej únii. Vo svojom vystúpení na piatkovom treťom európskom rómskom summite to poznamenal predseda Európskej komisie José Barroso. Otvoreným spôsobom situáciu Rómov vo svojej krajine na summite opísal rumunský prezident Traian Basescu. Rokovanie piatich stoviek delegátov z celej EÚ rieši, ako integráciu Rómov čo najlepšie podporiť.

„Spoločnosť je len taká silná, nakoľko silný je jej najslabší článok,“ zdôraznil Barroso, s ktorým súhlasila aj eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová. Zástupcovia Európskej komisie pripomenuli, že vo finančnom období na roky 2014 až 2020 je v Európskom sociálnom fonde 80 miliárd eur a najmenej pätina z tejto sumy musí byť využitá na boj so sociálnym vylúčením a chudobou.

Potrebné však vraj nie sú len peniaze, ale aj dôsledné uplatňovanie európskej politiky v tejto oblasti. „Uvedenie plánov do života je kľúčové,“ myslí si Barroso. Politici sa podľa neho naopak musia ohradiť voči rastúcej antirómskej rétorike a predsudkom vo verejnej debate v EÚ.

„Keď sa pozriem, čo sa za posledných 500 rokov voči Rómom v Európe páchalo, cítim v posledných štyroch rokoch obrovskú prácu. Je obrovská vôľa a vedomie zhora, že niečo vo vzťahu k 12 miliónom Európanov musíme zmeniť,“ myslí si Kumar Vishwanathan z ostravského občianskeho združenia Vzájomné spolužitie. Od Barrosovej komisie, ktorá vytvorila právny, finančný a politický rámec, podľa neho viac nie je možné chcieť.

Pretrvávajúce vylúčenie, problémy so zlou dostupnosťou vzdelávania, diskrimináciu na trhu práce a ďalšie komplikácie, ktorým Rómovia v EÚ čelia, dokumentuje aj tento týždeň zverejnená správa o stave implementácie jednotlivých národných integračných politík krajín únie.

Na summite otvorene problémy popísal rumunský prezident Basescu. „Nerád by som v mene svojej krajiny predpokladal, že sme jediní zodpovední za tento problém v Európe,“ poznamenal pred tým, než vymenoval problémy Rómov vo svojej krajine.

Rumunskí a bulharskí Rómovia boli v minulom roku vyhostenia z Francúzska, ktorému kvôli tomu Európska komisia pohrozila, pretože postup je v rozpore s právom občanov EÚ na voľný pohyb po priestore dvadsaťosmičky. Vtedajší francúzsky minister vnútra zožal kritiku za výroky, že životný štýl Rómov je v rozpore s francúzskym spôsobom života.

Podľa českého ministra pre ľudské práva Jiřího Dienstbiera môže situácii pomôcť komplexný prístup pri riešení všetkých hlavných problémov od sociálnej situácie a nízkej zamestnanosti cez vzdelávanie až po problematiku bývania, ale aj exekúciu či úžeru.

Na summite sa zúčastnilo približne 500 predstaviteľov inštitúcií EÚ vrátane europoslancov, vlád a parlamentov členských krajín, medzinárodných organizácií, starostov či lídrov občianskych združení.

Ako uvádza na svojej stránke Európska komisia, hlavnými témami stretnutia bolo zameranie sa na mieru začlenenie Rómov do spoločnosti a dosiahnuteľnosti eurofondov pre samosprávy v záujme pomoci rómskej menšine žijúcej na okraji spoločnosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Rómovia #summit #José Manuel Barroso