V Nemecku ukradli prístupové údaje k 18 miliónom e-mailov

Neznámi páchatelia ukradli prístupové údaje k 18 miliónom e-mailových účtov. Postihnuté sú účty u nemeckých i medzinárodných serverov. S odvolaním sa na informácie Spolkového úradu pre bezpečnosť v informačnej technike (BSI) to napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

04.04.2014 11:00
debata

Podľa BSI zrejme páchatelia zneužívajú ukradnuté údaje na rozosielanie nevyžiadanej reklamy (spamu).

Podľa BSI sú medzi postihnutými účtami zhruba tri milióny e-mailových adries s koncovkou .de , u ktorých úrad predpokladá, že patria nemeckým používateľom. Väčšina ostatných adries má medzinárodnú koncovku .com a nemožno teda určiť, odkiaľ ich používatelia pochádzajú. O tom, či sú medzi napadnutými účtami aj adresy priraditeľné k inej krajine ako k Nemecku, BSI neinformoval.

Úrad upozornil, že informácia o ukradnutí prístupových údajov je aktuálna a že páchatelia zrejme práve teraz získané dáta zneužívajú. Okrem rozosielania spamu však môže podľa BSI dôjsť aj k zneužitiu ukradnutých údajov na neoprávnené nákupy na internete, ak majú používatelia e-mailový účet prepojený s nejakým platobným systémom a nechránia si platby ďalším heslom.

V tomto roku je to už druhé upozornenie BSI na masívnu krádež prístupových údajov k internetovým účtom. V januári úrad uviedol, že páchatelia ukradli 16 miliónov citlivých dát. Zhruba polovica postihnutých vtedy boli Nemci, niektoré napadnuté e-mailové kontá patrili aj zahraničným užívateľom. Podľa nemeckých úradov hackeri vtedy pochádzali z východnej Európy. BSI teraz neuviedol, či januárová krádež súvisí s najnovším prípadom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #krádež #hackeri #e-mail #prístupové heslá