Orbánov Fidesz vyhral, môže a nemusí mať ústavnú väčšinu

Takmer konečné výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Maďarsku potvrdzujú víťazstvo vládnuceho Maďarského občianskeho zväzu (Fidesz) premiéra Viktora Orbána. Jedinou neznámou ostáva, či strana v koalícii s kresťanskými demokratmi skutočne obhájila aj ústavnú, teda dvojtretinovú väčšinu.

07.04.2014 15:00 , aktualizované: 22:25
Maďarsko, Viktor Orbán, Fidesz Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán počas svojej reči po parlamentných voľbách.
debata (4)

Doteraz sa predpokladá, že ústavnú väčšinu Orbán tesne získal, ale v prípade straty jedného kresla by o ňu mohol prísť Na konečný oficiálny výsledok si bude musieť počkať možno aj niekoľko dní, uviedla agentúra DPA.

Po sčítaní približne 99 percent odovzdaných hlasov získali konzervatívci 44,36 percenta hlasov a v novom parlamente s 199 miestami by mali obsadiť 133 poslaneckých kresiel, uviedol maďarský denník Népszabadság.

Na druhom mieste skončila ľavica (Maďarská socialistická strana) s 25,89 percentami, čo je v prepočte 38 mandátov. Nasleduje pravicovo-radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) s 20,46 percentami, čo znamená 23 kresiel. Do parlamentu tesne prešla ešte ekologická formácia Je možná iná politika, ktorá získala päť poslancov.

Ešte nie je jasné, či bude mať Fidesz ústavnú väčšinu

Hoci o stranách v parlamente je už jasno, na oficiálne potvrdenie Orbánovej ústavnej väčšiny treba ešte počkať. Oznámenie konečného výsledku totiž závisí od sčítania hlasov, ktoré ľudia odovzdali mimo svojho trvalého bydliska. Kľúčovým je pre Fidesz podľa DPA budapeštiansky volebný okrsok číslo pätnásť, kde mal nad opozičnou kandidátkou v pondelok dopoludnia zatiaľ náskok 22 hlasov. Treba tu sčítať ešte asi 2-tisíc hlasov. Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa tak mohlo stať. Ak by tu Fidesz nakoniec neuspel, nebude mať väčšinu, s ktorou by bez ďalších partnerov mohol meniť aj ústavu.

Orbán víťazom

Viktor Orbán svoje volebné víťazstvo oznámil už v nedeľu večer. Voľby podľa neho ukázali, že Maďarsko je najjednotnejšia krajina v Európe. „Všetky pochybnosti a neistoty sa rozptýlili. Vyhrali sme,“ uviedol Orbán pred davom svojich stúpencov. „Je pred nami nová a skvelá éra. Pozývam maďarských občanov, aby do tejto éry vstúpili spoločne s nami s cieľom urobiť z Maďarska skvelú a úspešnú krajinu,“ dodal staronový premiér.

Na pondelkovej popoludňajšej tlačovej konferencii Orbán vyhlásil, že Fidesz dostal jasné poverenie, aby pokračoval v práci, ktorú začal. Ľudia podľa premiéra povedali „áno“ novému systému verejnej správy, novému ekonomickému prístupu a vláde ľudovej strany; zároveň odmietli zášť a odchod z Európskej únie. Premiér dodal, že výsledok v jednom či dvoch volebných okrskoch, kde sčítanie ešte nebolo uzavreté, nemá „žiadny skutočný význam“.

Maďarská vláda sa prvýkrát od volieb zíde v stredu, kedy bude jednať o výsledku hlasovania.

Výhrady voči systému volieb

Šéf socialistov Attila Mesterházy výsledok hlasovania uznal, Orbánovi však pogratulovať odmietol. Podľa Mesterházyho sa voľby konali podľa „neférových pravidiel“. Orbánova opozícia totiž kritizuje nový volebný zákon zvýhodňujúci najsilnejší stranu, ktorý bol vraj Fideszu „ušitý na mieru“.

Podobné výhrady majú aj medzinárodní pozorovatelia. Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v pondelok skonštatovala, že voľby boli celkovo zorganizované transparentne, ale niektoré faktory poskytli prílišnú výhodu vládnucej strane. „Tieto faktory zahŕňali spôsob, ktorým bol vykonaný veľký počet zmien v právnom rámci, reštriktívne pravidlá pre predvolebné kampane (…), neobjektívne pokrývanie v oznamovacích prostriedkoch (stanice Fideszu),“ citovala agentúra Reuters zo stanoviska pozorovateľov OBSE.

Nové pravidlá

Maďarskí voliči podľa nových pravidiel vyberali 106 poslancov väčšinovým spôsobom v jednomandátových obvodoch (doteraz to bolo 176) a 93 poslancov pomerným spôsobom na základe celoštátnych straníckych kandidátok. Nový jednokomorový parlament tak bude mať 199 poslancov namiesto doterajších 386.

Volebná účasť predstavovala 61,2 percenta, čo je o viac ako tri percentuálne body menej, než koľko ľudí sa zúčastnilo prvého kola parlamentných volieb pred štyrmi rokmi. Prvýkrát na základe nového volebného zákona hlasovalo tiež asi 200-tisíc Maďarov žijúcich v susedných krajinách. Tí podľa DPA odovzdali hlas väčšinou Orbánovi, ktorý im pred tromi rokmi umožnil získať maďarské občianstvo aj bez podmienky trvalého bydliska v Maďarsku.

Volil rekordný počet Rómov, takmer všetci Fidesz

Na nedeľňajších parlamentných voľbách v Maďarsku sa zúčastnilo najviac príslušníkov rómskeho etnika od roku 1990, kedy sa v Maďarsku konali prvé demokratické voľby.

V pondelok o tom informoval rómska národná organizácia ORO. Podľa jej údajov prišlo k urnám takmer 300-tisíc Rómov a 90 percent z nich volilo víťazné hnutie premiéra Viktora Orbána Fidesz.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #parlamentné voľby