NATO obmedzí prístup ruských diplomatov do bruselskej centrály

Severoatlantická aliancia od utorka obmedzí prístup ruských diplomatov do priestorov centrály NATO v Bruseli. NATO to v pondelok uviedlo v tlačovej správe. Ide o praktický prejav rozhodnutia ministrov zahraničia aliančných krajín z minulého týždňa o zastavení praktickej civilnej aj vojenskej spolupráce s Moskvou kvôli ruskému postupu v ukrajinskej kríze.

07.04.2014 17:45
debata (8)

Ministri zahraničia členských krajín NATO 1. apríla tiež rozhodli, že otvorená zostáva len možnosť politického dialógu s Moskvou na veľvyslaneckej či vyššej úrovni. Veliteľstvo na okraji Bruselu tak bude môcť naďalej rovnako ľahko ako doteraz navštevovať len šéf stálej ruskej delegácie pri NATO Alexander Gruska, jeho zástupca a dvaja členovia personálu misie.

Na ostatných ruských diplomatov sa začnú vzťahovať štandardné návštevnícke pravidlá, ich návšteva teda bude musieť byť dopredu oznámená, budú sa musieť registrovať a po veliteľstve sa budú môcť pohybovať iba so sprievodom.

„Aj to však dáva ruským diplomatom úroveň prístupu na veliteľstve NATO, ktoré aliančnému personálu v Moskve neumožnilo žiadne ruské ministerstvo alebo inštitúcie,“ uviedla aliancia v tlačovej správe.

Ministri zahraničia NATO sa 1. apríla rozhodli pozastaviť všetku praktickú dvojstrannú civilnú aj vojenskú spoluprácu s Ruskom pre jeho anexiu ukrajinského Krymu. O situácii budú znova rokovať v júni.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Brusel #Rusko #NATO #Ukrajina