Oligarcha Achmetov je v úlohe hasiča

Najväčšími vinníkmi za situáciu, ktorá sa odohráva na juhovýchode Ukrajiny, sú oligarchovia, myslí si Bogdana Babičová, členka Verejnej rady Majdanu a šéfka Inštitútu praktickej politiky.

10.04.2014 07:15
Rinat Achmetov Foto:
Najbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov je stredobodom pozornosti nielen médií.
debata (23)

„Oligarchovia využili možnosť vytvoriť na východe vlastné kniežatstvá. Veľmi sa to podobá na situáciu, keď ti susedka zapáli dom a vzápätí stojí s vedrom vody a licituje,“ napísala politologička v stredajšom komentári pre portál ForUm’у. Podľa nej sily, ktoré vládli, sa nechcú vzdať moci, a preto stavili na separatizmus a federalizáciu Ukrajiny.

„Takéto hry sa môžu zle skončiť. Nevynímajúc straty ľudských životov,“ dodala Babičová. Zároveň upozornila, že hráčov je viac vrátane Ruska, ktoré potrebuje postaviť Krym na nohy pomocou dobre fungujúcej logistiky. „A práve potrebné zásoby na dosiahnutie spomínaného cieľa, sú na juhovýchode Ukrajiny,“ pripomenula politologička.

Nezodpovedaná otázka

Tak kto vlastne riadi revolučný Doneck, kladú si otázku dnes nielen Ukrajinci. Ihneď po nedeľňajších demonštráciách na juhovýchode Ukrajiny vzniklo niekoľko tzv. ťažiskových centier. Konkrétne v Donecku, Charkove a Luhansku. A tak v čase, keď nie je jasné, či Kyjev kontroluje situáciu v oblasti, alebo podmienky diktujú nielen prorusky orientovaní demonštranti, vstupujú do procesu oligarchovia.

Podľa väčšiny pozorovateľov, rovnako ako to bolo v prípade vypuknutia protestov na kyjevskom Majdane a všetkom čo nasledovalo aj podľa Babičovej sa dokonca opakuje aj kyjevský scenár. „Je veľmi ťažké dnes odpovedať na otázku, prečo v Kyjeve bol scenár možný, ale na východe nie. Je to stále otvorená otázka,“ zamýšľa sa politologička.

Čo chce Achmetov?

Najbohatší Ukrajinec, miliardár Rinat Achmetov, zobral v Donecku na seba úlohu sprostredkovateľa. V meste, ktoré je jeho „krstným dieťaťom“. V utorok osobne zašiel do obsadeného sídla vládnej moci. Podarilo sa mu zabrániť policajnému útoku na obsadenú budovu. Stalo sa tak po tom, čo to miliardárovi sľúbil vicepremiér Vitalij Jarema.

„Existuje Strana regiónov. Bol som a som jej členom. Ak váš protest bude znamenať zlepšenie života ľudí, tak to bude dobre. Ak sa životné podmienky zhoršia, tak to bude zlé. Odtrhnutie nie je cieľom, ale prostriedkom. Cieľom je žiť lepšie. Ak polícia zaútočí, tak budem tu s vami spoločne trpieť,“ vyhlásil Achmetov pred demonštrantmi.

Faktor Tarut

Iný oligarcha, Serhij Tarut, je gubernátorom Doneckej oblasti. Netají, že sa tak stalo na požiadanie práve Achmetova, ktorému, ako zdôraznil gubernátor, súčasný rast napätia nevyhovuje. „Chaos znamená pokles hodnotenia krajiny a následne zníženie ceny podnikov a aktív. Achmetov preto potrebuje, aby Ukrajina prosperovala,“ citujú Taruta ukrajinské médiá.

Premeny miliardára

Napriek najnovšej aktivizácii Achmetova je jeho úloha zahalená tajomstvom. V tejto súvislosti sa často pripomína, že napríklad jeho prvá reakcia na adresu Majdanu vo všeobecnom tóne sa objavila až v polovici minuloročného decembra. Teda oveľa neskôr ako vypukli nepokoje.

„Sme kategoricky proti akémukoľvek násiliu a myslíme si, že dnešok si vyžaduje maximálne úsilie pri hľadaní vzájomne výhodných riešení v prospech Ukrajiny aj každého Ukrajinca,“ konštatuje sa v oficiálnom vyhlásení. V podobnom duchu sa Achmetov vyjadril aj o začiatkoch kyjevských udalostí. Podľa oligarchu Ukrajina kráčala po európskej ceste a nečakane zmenila kurz. Ľudia začali hľadať odpoveď na otázku, prečo sa tak stalo a vyšli na Majdan, ale násilie je neprípustné. „Som za rokovanie,“ tvrdil v decembri ale aj neskôr Achmetov.

Staré účty s Janukovyčom

Spomínané výroky nepotvrdzujú, že by najbohatší Ukrajinec podporoval Majdan, ako sa to usilovali prezentovať ukrajinské médiá. Pravdou však je, že Achmetov mal staré účty s Viktorom Janukovyčom. Ešte v roku 2011 štátna spoločnosť Donbasenergo uzavrela kontrakt na nákup uhlia s ľuďmi z okolia Alexandra Janukovyča, staršieho syna vtedajšieho prezidenta. Spomínaný krok odstavil od výhodných dodávok Achmetovov energetický holding dovtedy kraľujúci v Donbase. Mladý Janukovyč sa však nezastavil a pokračoval v zápase o získanie ďalších aktív v strategickej oblasti.

Podľa viacerých pozorovateľov práve „hlad mladého kapitalistu“ zmenil postoj Achmetova k udalostiam na Majdane a k prezidentovi Janukovyčovi vôbec. Ťažko totiž vraj znášal skutočnosť, podľa informácií portálu Korrespondent.net, že len za jediný rok (2012 – 2013) Alexander Janukovyč zveľadil svoj kapitál zo 133 miliónov dolárov na 367 miliónov.

„Je veľa hráčov, ktorí sú zainteresovaní na terajšom vývoji. Je však potrebné si uvedomiť, že Ukrajina je jednotná a nedeliteľná. Hráči sa musia dohodnúť a pochopiť, že Ukrajinu neslobodno roztrhnúť. V opačnom prípade prehrajú všetci,“ myslí si nielen ukrajinská politologička Bogdana Babičová.

Majetok oligarchov (v miliardách dolárov)

  • Rinat Achmetov – 15,4
  • Viktor Pinčuk – 3,8
  • Viktor Nusenskis – 3,5
  • Sergej Kurčenko – 2,4
  • Igor Kolomojskij – 2,4
  • Dmitrij Firtaš – 2,3
  • Vadim Novinskij – 1,9
  • Gennadij Bogoľubov – 1,7
  • Jurij Kosjuk – 1,6
  • Petr Porošenko – 1,6
  • Konstantin Ževago – 1,5
  • Oleg Bachmaťuk – 1,4
  • Alexej Martinov – 1,3
  • Serhij Tyhypko – 1,2
  • Andrej Verevskij – 1

    Zdroj: Forbes, Korrespondent.net

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #oligarchovia #Ukrajina #Rinat Achmetov