Sú USA pripravené na ďalšieho Busha?

Nebolo Bushovcov v Bielom dome už dosť? Amerike dva razy vládli. Z politického pozadia však vystupuje Jeb Bush.

12.04.2014 12:00
George Bush, Jeb Bush Foto: ,
Traja Bushovci. Vľavo bývalý americký prezident George Bush junior, v strede rovnako exšéf Bielej domu George Bush senior a vpravo Jeb Bush, ktorý sa podľa vzoru otca a brata možno v roku 2016 pokúsi tiež dostať do Oválnej pracovne.
debata (53)

Syn Georgea seniora, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 1989 až 1993, a brat Georgea juniora, ktorý vládol od 2001 do 2009 roku.

Republikán Jeb Bush to zatiaľ v politickej kariére najďalej dotiahol na guvernéra Floridy. Prezidentské voľby v Amerike sa konajú v roku 2016. Súčasný demokratický šéf Oválnej pracovne Barack Obama už po dvoch obdobiach nebude môcť kandidovať. Boj o Biely dom tak bude otvorenejší. Jeb Bush na jednej strane hovorí, že nevie, či sa doň zapojí. Na druhej strane však už vyhlásil, že sa rozhodne do konca roka.

"Nerád by som sa tomu venoval, kým nepríde ten správny čas. A ukázalo sa, že keď nekandidujem, tak to vzbudzuje viac záujmu, ako keby som bol kandidátom,“ vyhlásil podľa televízie Fox News Jeb Bush. "Je to trocha čudné. Nie som taký bystrý, sľubujem, len sa to tak vyvinulo,“ zažartoval exguvernér, ktorý vo februári oslávil 61. narodeniny.

Problém priezviska

Jeb Bush sa takto vyjadril na slávnosti pri príležitosti 25. výročia pôsobenie jeho otca v Bielom dome. Pre člena jednej z najslávnejších amerických politických rodín je však jeho priezvisko aj jedným z hlavných problémov pri možnom pokuse dobyť Biely dom.

"Nie v najbližšom čase. Nechcem odpovedať na túto otázku,“ takto reagovala Jenna Bushová-Hagerová, keď sa jej pýtali, či si vie v Bielom dome predstaviť ďalšieho Busha. Keď sa takto neisto o prípadnej kandidatúre Jeba Busha vyjadrila jeho neter, čo si myslia Američania? Georgea Busha seniora pokladá za pomerne dobrého prezidenta nemalá časť odborníkov a do značnej miery ho oceňuje aj verejnosť. Georgea Bush junior sa však umiestňuje na spodných priečkach popularity bývalých prezidentov.

Jeb tak podľa odborníkov teraz najmä skúma terén. "Predpokladám, že sám je v rozpornom položení. Do veľkej miery práve pre svoje priezvisko,“ reaguje pre Pravdu expert na americkú politiku Mark Rozell z Univerzity Georgea Masona.

"Špekuluje a skúša, čo by sa stalo, ak by nastúpil do prezidentskej karavány. Jeb Bush si to môže dovoliť. Je to zábava a priťahuje k sebe pozornosť,“ povedal pre Pravdu americký politológ David McCuan. "Testuje si schopnosti pritiahnuť k sebe republikánov,“ hovorí expert zo Sonomskej štátnej univerzity v Kalifornii.

Dôkazom, že Jeb vypúšťa pokusné balóniky, je aj jeho vyjadrenie na adresu nelegálnych imigrantov. Ich snahu dostať sa do USA, nájsť si lepšiu prácu a pomôcť rodine označil za dôkaz lásky. Je to jasný pokus osloviť Američanov, ktorí majú pôvod v Latinskej Amerike. Táto skupina voličov totiž v prezidentských voľbách jednoznačne uprednostňuje demokratov.

Bush si však za svoje slová hneď vyslúžil kritiku od najkonzervatív­nejšieho krídla republikánov. Svedčí to o tom, že preňho nebude jednoduché získať prípadnú nomináciu v strane. Podľa denníka Washington Post však viacerí vplyvní straníci aj finanční podporovatelia republikánov v zákulisí pracujú na úspechu Jeba Busha.

"Je to najžiadanejší kandidát. Každý, koho poznám, je nadšený,“ povedal pre noviny Brian Ballard, ktorý bol členom finančného výboru prezidentskej kampane Mitta Romneyho v roku 2012 a Johna McCaina v roku 2008.

Bush verzus Clintonová?

Kým republikáni nemajú podľa prieskumov verejnej mienky momentálne žiadneho prezidentského favorita, u demokratov je lídrom Hillary Clintonová. Bývalá prvá dáma ešte neohlásila, že sa bude uchádzať o Biely dom. Ak by sa však nakoniec stretla v priamom súboji s Jebom Bushom, bolo by to pokračovanie vojny dvoch politických dynastií. Bol to práve jej manžel Bill Clinton, ktorý porazil v prezidentských voľbách v roku 1992 Georgea Busha seniora.

"Nová americká politická šľachta sa možno stretne opäť,“ komentuje situáciu McCuan. "A povedal by som, že dcéra Clintonovcov Chelsea a niektorý z potomkov Bushovcov by sa mohli v politickom súboji proti sebe postaviť niekedy okolo roku 2030.“

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Jeb Bush