Signály čiernych skriniek slabnú, po stratenom lietadle naďalej pátrajú

Signály vysielané čiernymi skrinkami strateného malajzijského lietadla veľmi rýchlo slabnú. Pátracie tímy, ktoré v južnej časti Indického oceánu hľadajú stroj spoločnosti Malaysia Airlines zmiznutý presne pred piatimi týždňami, strávia v oblasti zrejme ešte dlhú dobu. Vyhlásil to v sobotu austrálsky premier Tony Abbot.

12.04.2014 13:06
malajzijské lietadlo, Foto: ,
Na snímke robotická ponorka počas pátrania po malajzijskom lietadle.
debata

Malajzijská tlač priniesla informáciu, že jeden z pilotov sa neúspešne pokúšal volať zo svojho telefónu krátko predtým, než stroj zmizol z radaru. Napriek tomu, že pátracie tímy sú presvedčené, že vďaka skôr zachyteným signálom poznajú približnú polohu skriniek, nepodarilo sa v sobotu dosiahnuť významnejší pokrok v hľadaní trosiek lietadla. Nádeje na opätovné zachytenie signálov z dvojice čiernych skriniek letu MH370 pritom podľa Abbota veľmi rýchlo slabnú, lebo ich batériám každú chvíľu dôjde energia.

„Je síce vysoko pravdepodobné, že vysielanie, ktoré sme zachytili, pochádza z čiernej skrinky letu MH370, nikto by však nemal podceňovať obtiažnosti práce, ktorá je stále pred nami,“ vyhlásil na tlačovej konferencii austrálsky premiér.

Batérie v skrinkách majú za normálnych okolností výdrž 30 dní, pravdepodobnosť, že sú stále funkčné, sa tak každou hodinou výrazne zmenšuje. Ich prípadné objavenie by mohlo rozlúštiť záhadu tragédie lietadla, jedna zo skriniek obsahuje záznam hlasovej komunikácie v pilotnej kabíne, druhá zapisuje letové údaje.

Pátrajúce lode sa znova snažia čo najviac zúžiť rozľahlé územie ležiace okoo 2 000 kilometrov juhozápadne od austrálskeho prístavu Perth, aby čo najviac zjednodušili prácu podvodnému stroju bez posádky, ktorý by sa do práce mal dať v najbližších dňoch.

Boeing 777 s 239 ľuďmi na palube sa stratil 8. marca cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, čo podľa agentúry Reuters vyvolalo najrozsiahlejšiu pátraciu a záchrannú operáciu v leteckej histórii. Vyšetrovatelia dospeli k názoru, že stroj z neznámych dôvodov zmenil kurz, stočil sa na juh, zmizol z radarov a zrútil sa do Indického oceánu.

Vyšetrovanie sa stále sústreďuje tiež na jednotlivých členov posádky a cestujúcich. Či však lietadlo prinútil k obratu niekto z nich, zostáva stále záhadou. Podľa malajzijského denníka New Straits Times vyšetrovatelia zistili, že jeden z pilotov sa krátko predtým, než stroj zmizol z radaru, pokúšal niekomu dovolať zo svojho mobilného telefónu.

Pokus o spojenie zachytil jeden z pozemných vysielačov pri meste Penang, v blízkosti ktorého sa stroj v tej chvíli nachádzal. Hovor sa však podľa denníka nepodarilo spojiť, pretože lietadlo zrejme zmizlo z dosahu vysielača.

debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo