Kyjev žiada Moskvu skoncovať s provokáciami ruských agentov

Ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja v sobotu v telefonáte so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyzval Rusko, aby ukončilo "provokatívnu činnosť" svojich agentov na východe Ukrajiny.

12.04.2014 18:13
Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (122)

Stalo sa tak po tom, čo sa ozbrojení separatisti zmocnili niekoľkých úradných budov v Slavjansku. Lavrov zase označil za neprijateľné hrozby Kyjeva, že proti proruským „demonštrantom“ zasiahne silou.

„Deščycja sa (na Lavrova) obrátil s požiadavkou ukončiť provokatívnu činnosť agentov ruských špeciálnych služieb vo východných oblastiach Ukrajiny, ktorej cieľom sa podľa názoru ukrajinskej strany javí snaha zmariť Ženevskú schôdzku a zabrániť snahe nájsť východiská na urovnanie krízy v ukrajinsko-ruských vzťahoch,“ citovala agentúra Interfax z komuniké ukrajinskej diplomacie.

Ruská diplomacia podľa agentúry AFP označila za neprijateľné hrozby ukrajinskej prozápadnej vlády začať útok proti proruským demonštrantom. Lavrov vraj v telefonickom rozhovore s Deščycjom zdôraznil, že „súčasné úrady v Kyjeve majú zodpovednosť za to, aby na juhu a juhovýchode Ukrajiny zabránili použitiu sily“.

„Neustále hrozby Kyjeva útokom na budovy okupovaných demonštrantmi v Donecku a Luhansku, sú neprijateľné,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Lavrov tiež vyzval Ukrajinu, aby „postupovala výlučne pokojne a prostredníctvom dialógu a brala do úvahy legitímnu požiadavky juhu a juhovýchodu Ukrajiny, čo zahŕňa aj zapojenie predstaviteľov týchto regiónov do procesu ústavnej reformy“.

V Ženeve by sa 17. apríla mali stretnúť šéfovia diplomacií Ruska, Ukrajiny, USA a Európskej únie, aby hľadali východisko z najhoršej krízy vo vzťahoch medzi Východom a Západom od konca studenej vojny.

Lavrov už predtým poprel obvinenia, že by v rusky hovoriacich oblastiach na juhu a východe Ukrajiny operovali ruskí agenti. „Nie sú tam naši vojaci, nie sú tam naši agenti. Obviňujú nás, že sú tam nejakí agenti našich špeciálnych služieb. Ale nie sú tam,“ povedal Lavrov v televíznom rozhovore.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #Andrij Deščycja