NSA mohla využiť bezpečnostné diery internetu

Americký prezident Barack Obama tajnej službe NSA priznal právo v určitých prípadoch zamlčať bezpečnostné chyby na internete a využívať ich na špionáž a kybernetické útoky.

14.04.2014 07:32
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama vraj tajným službám umožnil v istých prípadoch využívať bezpečnostné diery, ktoré na internete objavili.
debata (2)

Uviedol to denník New York Times s odvolaním sa na vysokopostavené vládne zdroje. Šéf Bieleho domu o tom rozhodol v januári. Výnimka sa mala týkať "jednoznačných potrieb národnej bezpečnosti alebo presadzovania zákona“.

Minulý týždeň agentúra Bloomberg informovala, že tajné služby Spojených štátov dva roky využívali bezpečnostné diery na internete na svoje účely. Slúžila im na to takzvaná Chyba krvácanie srdca (Heartbleed Bug), o ktorej sa užívatelia dozvedeli len pred pár dňami. Biely dom v piatok poprel, že by o chybe vedel oveľa skôr.

"Správy o tom, že by si Národná spravodajská služba alebo iná časť vlády bola vedomá zraniteľnosti týkajúcej sa Heartbleed Bug pred rokom 2014, sú mylné,“ citovala agentúra Bloomberg Úrad riaditeľa amerických tajných služieb.

Bezpečnostný problém Heartbleed Bug je jedným z najzávažnejších v dejinách internetu. Správu o ňom zverejnili minulý utorok Google a spoločnosť Codenomicon. Týka sa využívania softvéru OpenSSL, ktorý bežne šifruje e-mailovú aj inú komunikáciu veľkých internetových spoločností ako Facebook, Google či Yahoo. Podľa denníka Guardian by sa prostredníctvom tejto chyby v programe dali ukradnúť dáta bez toho, aby útočník zanechal v systéme stopy.

Po objavení sa správy o chybe pred softvérom varovalo aj americké ministerstvo domácej bezpečnosti. NSA zároveň priznala, že OpenSSL používajú aj úrady USA.

"Ak by federálna vláda vrátane komunity tajných služieb objavili tento problém skôr, upovedomili by o tom tých, čo sú zodpovední za OpenSSL,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa NSA Vanee Vinesová.

Podľa niektorých odborníkov je však otázne, či by tajné služby o chybe skutočne museli informovať verejnosť, ak by o nej aj vedeli. Nie je vraj úplne jednoznačné, že by to NSA vyplývalo zo zákona.

Národná bezpečnostná služba a americká špionáž sú už takmer rok pod paľbou kritiky. Vlani zverejnili médiá príbeh Edwarda Snowdena, bývalého spolupracovníka NSA. Ten ukradol materiály, z ktorých podľa kritikov vyplýva, že NSA prekračovala svoje právomoci a sledovala príliš veľké množstvo ľudí vrátane svetových lídrov. Snowden získal azyl v Rusku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA #internet #Barack Obama