Dobré správy pre Rusko: Kríza udržala ceny ropy

"Zahraničné investície sú veľmi dôležité pre Kremeľ. Podľa mňa sú však stále vzťahy medzi Ruskom a Západom veľmi ďaleko od toho, aby bola ohrozená aj táto oblasť,“ povedal pre Pravdu o možných ďalších sankciách proti Moskve Richard Connolly z Centra pre ruské a východoeurópske štúdie na univerzite v Birminghame.

14.04.2014 11:00
Ukrajina, Doneck, demonštranti Foto: ,
Proukrajinskí demonštranti v Donecku protestujú proti separatistickým tendenciám na východnej Ukrajine.
debata (3)

"Dokonca aj keď Rusko bude okupovať niektoré mestá na východe Ukrajiny ako Luhansk a Doneck, stále predpokladám, že veľké zahraničné investície to nezasiahne,“ myslí si Connolly.

Podľa ruskej centrálnej banky si počas prvých troch mesiacov Rusi odliali z krajiny 64 miliárd dolárov, čo je približne suma ako za celý vlaňajšok. Dá sa predpokladať, že tento trend bude pokračovať aj v súvislosti s dianím na Ukrajine? Je to problém pre Moskvu?
Je pravda, že k tomu dochádza. Odlev kapitálu sa zvýšil za ostané dva mesiace. Ale tento trend sme videli už pred krízou na Kryme a Ukrajine. Nie je úplne jasné, prečo sa to deje. Niektorí experti tvrdia, že pre zlé podnikateľské prostredie v Rusku, iní zase upozorňujú na globálne faktory. Povedal by som, že oba argumenty sú pravdivé. Dávam však dôraz na globálnu úroveň. Viaceré rastúce krajiny ako Turecko, Čína, Brazília či India zaznamenali v ostatnom polroku odlev kapitálu. Súčasná kríza tiež nepomáha, ale nepreceňoval by som ju.

Koľko teda Kremeľ stojí kríza?
Obsadenie Krymu by mohlo v strednodobom horizonte znamenať miernu stratu pre ruskú ekonomiku. Dva milióny obyvateľov polostrova majú o dosť nižšiu životnú úroveň ako bežní Rusi. Určite to bude znamenať potrebu investícií. Nie je to však veľké územie, takže by sme si mali dávať pozor na zveličovanie týchto výdavkov, pokiaľ ide o celkový federálny rozpočet Ruska. Aj pri porovnaní s inými chudobnými oblasťami je táto podpora veľmi malá.

Moskva teda vývoj stále môže vnímať pozitívne?
Z jej pohľadu sa dá povedať, že môže vidieť pozitívne stránky obsadenia Krymu. Geopolitická nestabilita zasiahla trh s ropou, pomáha udržiavať ceny na súčasnej úrovni. Rubeľ sa síce oslabil, ale to tiež nie je len zlá správa. Inflácia sa v marci v Rusku zvýšila a môže zasiahnuť spotrebiteľov a dovozcov. Hlavným ruským vývozným artiklom je však ropa, s ktorou sa obchoduje v dolároch. Výdavky vlády sú, naopak, v rubľoch. Tlak na ruský rozpočet sa tak v skutočnosti znížil.

Ako vyzerajú možnosti sankcií proti Rusku?
Všetko, čo ohrozí investície v Rusku, bude pravdepodobne pre Kremeľ problémom. Zahraničné investície sú veľmi dôležité pre krajinu. Podľa mňa sú však stále vzťahy medzi Ruskom a Západom veľmi ďaleko od toho, aby bola ohrozená aj táto oblasť. Dokonca aj keď Rusko bude okupovať niektoré mestá na východe Ukrajiny ako Luhansk a Doneck, stále predpokladám, že veľké zahraničné investície to nezasiahne. Samozrejme, ak súčasná kríza bude ohraničená dianím na Kryme, tak žiadny veľký problém pre Kremeľ nevznikne.

Stará sa vôbec ruský prezident Vladimir Putin o to, či jeho konanie nejakým zásadným spôsobom ovplyvňuje ekonomiku?
Povedal by som, že momentálne zisky, obsadenie Krymu a zabránenie tomu, aby sa Ukrajina otočila na Západ, zatiaľ prekonávajú pomerne neveľké vynaložené náklady.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Ukrajina