Hitlerove a Göringove veci stiahli z aukcie v Paríži po odpore Židov

Osobné predmety, ktoré kedysi patrili nacistickému diktátorovi Adolfovi Hitlerovi a jeho spolupracovníkovi Hermannovi Göringovi, stiahnu z chystanej dražby v Paríži po ostrých protestoch miestnych židovských organizácií. Podľa agentúry AFP to oznámil francúzsky regulačný orgán pre verejné predaje.

14.04.2014 19:00
dražba, Francúzsko, Adolf Hitler, Paríž,... Foto:
Pas Hermanna Göringa
debata (3)

Úrad uviedol, že aukčný dom Vermot de Pas sťahuje príslušné veci z dražby naplánovanej na 26. apríla.

„Vítam toto rozhodnutie, ktoré bolo nevyhnutné kvôli dejinám a morálke,“ reagovala pre AFP francúzska ministerka kultúry Aurélia Filippettiová, ktorá na stiahnutie predmetov naliehala.

Aukcia vzbudila rozhorčenie židovskej organizácie Národný úrad pre ostražitosť voči antisemitizmu (BNVCA), ktorá v piatok označila dražbu za „obscénnu“ a dodala, že „pravdepodobne uráža obete nacizmu“.

BNVCA sa v tejto súvislosti obrátila na francúzskho ministra vnútra a kultúry a parížskeho policajného prefekta, aby proti predaju zasiahli.

Utierka s iniciálami Adolfa Hitlera. Foto: SITA/AP
dražba, Paríť, Adolf Hitler, Hermann Göring Utierka s iniciálami Adolfa Hitlera.

O zrušenie aukcie žiadal tiež zástupca Rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) s tým, že je to zneuctenie „pamiatky obetí nacistického barbarstva“.

Dražené mali byť štyri desiatky predmetov z Hitlerovej rezidencie Berghof v bavorských Alpách a Göringovho domu v blízkosti, ktoré ukoristili vojaci francúzskej armády pri vpáde do Nemecka v závere druhej svetovej vojny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #Francúzsko #židia #Paríž #nacizmus #Adolf Hitler