Prepis výsluchu teroristu Breivika zmizol z policajnej kancelárie

Záznam jedného z najdôležitejších výsluchov nórskeho teroristu Andersa Behringa Breivika, ktorý 22. júla 2011 zabil v oblasti nórskej metropoly 77 ľudí, bol krátko po Breivikových útokoch ukradnutý z uzamknutej kancelárie policajnej stanice. Informoval o tom v piatok nórsky denník Dagsavisen.

25.04.2014 14:45
Anders Breivik Foto:
Nórsky masový vrah Anders Breivik v súdnej sieni
debata

Predmetom krádeže sa stal 42-stránkový prepis výsluchu z 9. augusta 2011. Zlodej si ho odniesol v noci na 24. augusta 2011. Podľa nórskej tlače je za krádež zodpovedný zrejme niektorý zo spolupracovníkov polície. Plánom zlodeja bolo zrejme predať prepis výsluchu médiám.

Počas spomínaného výsluchu Breivik opísal svoje plány, ktoré mal v úmysle realizovať, keby ho polícia nezadržala po bombovom atentáte v centre Osla a paľbe na účastníkov tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya.

V rozhovore pravicový radikál okrem iného opisuje, ako sa chystal podrezať bývalú premiérku Gro Harlemovú Brundtlandovú a niekdajšieho ministra zahraničia Jonasa Gahra Störeho bajonetom a nožom, svoj ​​čin nafilmovať a zverejniť na serveri YouTube.

Krádež prepisu výsluchu deklarovalo vedenie osloskej polície vyšším úradom, ďalšie zúčastnené osoby ale informované neboli. Týka sa to právnikov pracujúcich na Breivikovom prípade, vrátane jeho obhajcu Geira Lippestada.

„To je pre nás úplne nové. Zverejnenie (tohto materiálu) mohlo ovplyvniť výpovede svedkov aj psychiatrický posudok (Breivika). Polícia nás pritom varovala, aké škodlivé dôsledky by mohlo mať, keby nám nejaké informácie unikli. Všetci členovia obhajoby sa veľmi obávali, že by im mohol niekto ukradnúť dokumenty a všetko uzamkli do veľkého kovového sejfu,“ povedal Lippestad a ďalšia Breivikova obhajkyňa Vibeke Heinová Baeraová.

Od policajnej kancelárie, z ktorej dokumenty zmizli, malo však kľúče viac ako 28 ľudí a deväť strážnikov. Navyše nebolo zvykom, že by zamestnanci kľúče po skončení smeny odovzdávali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #krádež