Svätorečenie pápežov by mali sledovať dve miliardy ľudí

Do Vatikánu mieri na nedeľňajšie svätorečenie bývalých hláv katolíckej cirkvi Jána Pavla II. a Jána XXIII. zhruba milión pútnikov.

26.04.2014 16:36
Ján Pavol II., Ján XXIII. Foto: ,
Dvaja kňazi držia pred Bazilikou svätého Petra portréty budúcich svätcov - pápežov.
debata (13)

Podľa komentárov európskej tlače katolícka cirkev zažije celosvetovým happeningom viery. Na mieste a zároveň pomocou televíznych prenosov po celom svete budú dvojitú kanonizáciu odhadom sledovať zhruba dve miliardy obyvateľov planéty.

Vatikán v sobotu potvrdil, že omšu počas svätorečenia bude viesť pápež František spolu so svojim predchodcom a emeritným pápežom Benediktom XVI., ktorý sa svojho úradu minulý rok zo zdravotných dôvodov vzdal.

František prijal Jaceňuka a ďalších politických lídrov

Náboženské oslavy v Ríme začnú už sobotu večer dlhými modlitbami veriacich vo viac než desiatke kostolov. Slávnostný ráz majú aj stretnutia pápeža Františka s niektorými hlavami štátov, ktoré na nedeľný obrad prichádzajú.

Pápež František prijal vo Vatikáne ukrajinského... Foto: Reuters, POOL
Jaceňuk, pápež František Pápež František prijal vo Vatikáne ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka.

Na audiencii František prijal okrem iného šéfa ukrajinskej vlády Arsenija Jaceňuka. Premiérov hovorkyna podľa agentúry AFP oznámila, že Jaceňuk sa kvôli napätiu medzi Ukrajinou a Ruskom rozhodol odcestovať z Ríma skôr a na kanonizácii sa nakoniec nezúčastní.

Na záver 18-minutového rozhovoru pápež venoval Jaceňukovi písacie pero a vyjadril nádej, že s ním premiér „napíše mier“. Šéf ukrajinskej vlády odvetil, že v to tiež dúfa. František podľa AFP uistil Jaceňuka, že za mier na Ukrajine urobí všetko, čo je v jeho silách.

Vo Vatikáne bude aj prezident Gašparovič

Na svätorečení, ktoré na Svätopeterskom námestí začne v nedeľu o 10:00 SELČ, sa očakáva stovka oficiálnych delegácií vrátane štyridsiatky šéfov štátov a vlád, napríklad Slovenska, Maďarska či Poľska. Spojené štáty vraj vyšlú len poradcu Baracka Obamu Johna Podestu.

Na Svätopeterské námestie sa zmestí približne 180-tisíc ľudí, pre ostatných pútnikov a záujemcov o sledovanie obradu bolo na rôznych miestach Ríma inštalovaných 17 veľkoplošných obrazoviek. Priamy televízny prenos bude možné sledovať v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku ju ponúknu Rozhlas a televízia Slovenska, TA3 a TV Lux.

Svätorečením obľúbených pontifikov žijú aj... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Ján Pavol II., Ján XXIII. Svätorečením obľúbených pontifikov žijú aj rímske ulice.

Kým svätorečenie Jána XXIII., nazývaného dobrý pápež, zjavne nikto podľa agentúry AFP nespochybňuje, kanonizácia Jána Pavla II. má svojich kritikov. Vyčítajú mu jeho údajné ignorovanie pedofilných zločinov v Cirkvi a jeho prísnosť voči liberálnejšom teológom.

Vatikán je znovu plný Poliakov

AFP usudzuje, že pápež František sa zasadil o súčasnú kanonizáciu pápežov talianskeho a poľského pôvodu preto, aby zamedzil prejavom prílišného kultu osobnosti okolo poľského rodáka Jána Pavla II. Vo Vatikáne sa v nedeľu okrem početnej poľskej delegácie na čele s prezidentom Bronislawom Komorowským očakáva množstvo poľských veriacich, ktorí chcú osláviť svojho hrdinu.

Rímske úrady počítajú s tým, že z Poľska dorazí celkom okolo 1 700 autobusov, 58 charterových letov a päť špeciálnych vlakov. V talianskej metropole sa to podľa očitých svedkov hemží červenobielymi poľskými vlajkami. V rímskych uliciach je však k videniu pestrá zmes pútnikov , duchovných a zvedavcov snáď všetkých generácií z celého sveta.

Ján Pavol II. často bojoval s komplikovaným zdravotným stavom

Fakty z nedeľného svätorečenia (kanonizácie)

  • Svätorečenie bude viesť pápež František spolu so svojim predchodcom, emeritným pápežom Benediktom XVI., ktorý sa svojho úradu minulý rok zo zdravotných dôvodov vzdal.
  • Svätorečenie sa začne na Svätopeterskom námestí v nedeľu o 10:00 SELČ. Prefekt vatikánskej kongregácie pre kauzy svätých Angelo Amato najskôr trikrát požiada pápeža o svätorečenie Jána Pavla II. a Jána XXIII. Podľa tradície stačí jedna žiadosť, no trojnásobná žiadosť o kanonizáciu znamená podľa hovorcu Vatikánu Federika Lombardiho „dôležitosť tejto slávnostnej chvíle“.
  • Pápež František potom oznámi: „… vyhlasujeme blahoslaveného Jána XXIII. a Jána Pavla II. za svätých a prijímame ich medzi svätých. Stanovujeme, že ich má takto uctievať celá cirkev. V mene Otca, Syna i Ducha Svätého.“
  • Potom budú do oltára vložené relikvie dvoch novo svätorečených pápežov. U Jána Pavla II. to bude jeho krv, ktorá slúžila liturgii aj počas jeho blahorečenia v roku 2011. Krv mu odobrali v posledných dňoch jeho života. U Jána XXIII. to bude kúsok jeho kože, ktorý bol použitý počas jeho blahorečenia v roku 2000 (blahorečený bol spoločne s Piom IX.) a časť kože získali počas presunu jeho tela do hlavných priestorov chrámu sv. Petra.
  • Prefekt vatikánskej kongregácie pre kauzy svätých Amato následne pápežovi Františkovi poďakuje a požiada ho, aby oficiálnym dokumentom potvrdil kanonizáciu, ktorá skončí za chválospevu Gloria.
  • Na svätorečení sa očakáva okolo 100 oficiálnych delegácií vrátane 40 šéfov štátov a vlád. Z toho bude podľa agentúry AP 24 hláv štátov. Prítomných má byť aj 20 vysokých predstaviteľov židovských obcí z celého sveta.
  • Do Ríma má pricestovať podľa rôznych odhadov jeden až dva milióny ľudí.
  • Na omši bude prítomných 150 kardinálov a 700 biskupov. Približne 600 kňazov bude na Svätopeterskom námestí rozdávať sväté prijímanie, ďalších asi 200 diakonov bude rozdávať v časti Via della Conciliazione, ktorá ústi na námestie.
  • Prostredníctvom televíznych prenosov po celom svete budú dvojitú kanonizáciu odhadom sledovať zrejme dve miliardy obyvateľov planéty. Tomu sa môže rovnať len pohreb princeznej Diany v Londýne v septembri 1997, ktorý v televízii sledovalo na 2,5 miliardy ľudí.
  • Osobnosť Jána Pavla II. už v minulosti priťahovala davy ľudí. Približne štyri milióny ľudí sa zúčastnilo jeho omši v roku 1995 v manilskom parku Rizal, tá sa vo filipínskej metropole konala pri príležitosti svetového dňa mládeže. Dovtedy bol rekordný záujem o pápežovu omšu pod holým nebom v jeho domovskom Krakove, kde v roku 1979 prišlo 2,5 milióna Poliakov. S pápežom, ktorý zomrel v apríli 2005 vo veku 84 rokov, sa do Ríma prišli rozlúčiť štyri milióny ľudí.
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev #pápež Benedikt XVI. #pápež Ján Pavol II. #svätorečenie #Ján XXIII.