V Spojených štátoch vyčíňali tornáda

Rozsiahly búrkový systém sprevádzaný tornádami sa v nedeľu večer miestneho času prehnal centrálnou a južnou časťou Spojených štátov a usmrtil najmenej 12 ľudí.

28.04.2014 07:29 , aktualizované: 09:16
tornádo, USA Foto: ,
Tornádo urobilo škody aj v Baxter Springs v Kansase.
debata (2)

Najpostihnutejšie sú podľa správy agentúry AP štáty Arkansas a Oklahoma. Zranené boli desiatky osôb.

V Quapaw na severe Oklahomy, kde žije 900 obyvateľov, spôsobilo tornádo obrovské škody.

V dvoch okresoch severne od mesta Little Rock v štáte Arkansas tornádo usmrtilo 11 ľudí Jedna osoba prišla o život pri tornáde, ktoré bolo súčasťou toho istého systému, v Oklahome. Na severe tohto štátu v Quapaw, kde žije 900 ľudí, spôsobilo tornádo obrovské škody. „Vyzerá to, že polovica mesta je veľmi poškodená, rovnako tak aj hasičská základňa,“ uviedol Joe Dan Morgan z miestneho úradu pre mimoriadne situácie. Šesť ľudí je so zraneniami v nemocnici, potvrdila hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Kristie Wallaceová. Desiatky tisíc obyvateľov sa tiež ocitli bez elektrického prúdu.

V Arkansase záchranári a dobrovoľníci obchádzali jednotlivé domy a vyhľadávali preživších. Víchor bol tak silný, že na diaľnici pri Little Rocku prevracal automobily, nákladné vozidlá.

Úmrtia hlásia z arkansaských okresov Faulkner a Pulaski severne od Little Rocku. „Nebo sa zatiahlo do úplnej tmy. Bežal som každému v dome dať na hlavu vankúš a potom sa rozpútalo peklo. Dom mojich rodičov je úplne zničený,“ povedal Mark Ausbrooks, ktorý bol v čase búrky práve u rodičov.

Nebezpečný živel udrel aj v štátoch Nebraska, Iowa, Missouri a Kansas. Na mnohých miestach leží na zemi strhnuté elektrické vedenie a tiež stromy, takže je ťažké aj nebezpečné sa v teréne v tme pohybovať.

Tornádo je silne rotujúci vír, ktorý sa vyskytuje pod spodnou základňou búrok a aspoň raz sa dotkne povrchu zeme. Rýchlosť vetra sa v ňom pohybuje od 180 do 360 kilometrov za hodinu, ale môže byť aj vyššia. Veľkosť tornád sa pohybuje medzi 100 až 600 metrami v priemere. Môže trvať niekoľko desiatok sekúnd, ale aj hodiny, a dokáže zdvihnúť aj niekoľkotonové predmety.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mŕtvi #Tornádo