Starosta Charkova sa stal obeťou atentátu, strieľali naňho z ruskej pušky

Charkovský starosta Gennadij Kernes sa v pondelok stal obeťou atentátu. Podľa médií bol postrelený do chrbta pri kúpaní v jednom z miestnych termálnych prameňov, kde ho zo zálohy napadli neznámi páchatelia. Iné zdroje uvádzajú, že starostu postrelili pri jazde na bicykli. V Charkovskej nemocnici teraz Kernesa operujú, lekári podľa miestnych médií bojujú o jeho život.

28.04.2014 10:10 , aktualizované: 20:40
Koťantynivka, Ukrajina, vojak Foto: ,
Ozbrojenec v Koťantynivke.
debata (315)

Spravodajský server Ostrov oznámil, že Kernes utrpel priestrel pečene a pľúc. Postrelený bol ranou z ruskej ostreľovačskej pušky Dragunov.

Na mieste streľby polícia našla nábojnicu, páchateľ však zostáva neznámy. Zranenie Kernesa je podľa lekárov mimoriadne vážne. „Jeho život je v rukách Božích,“ povedal jeden z ošetrujúcich lekárov televízii Espreso.

Kernes bol umiernene proruský

Kernes bol starostom Charkova ešte za vlády prezidenta Viktora Janukovyča a po prevrate ho považovali za prorusky orientovaného politika.

Koncom februára sa v médiách objavili správy, že spolu s vtedajším charkovským gubernátorom Michailom Dobkinom odletel do Ruska. K svojim povinnostiam na Charkovskej radnici sa ale zakrátko vrátil. V polovici marca Kernesa vypočúvala kyjevská tajná služba pre podozrenie z únosu a prípravy vraždy, zatknutý ale nebol.

Ozbrojenec v Koťantynivke.
Barikády v Luhansku.
+4Ruky preč od Ukrajiny hlása posolstvo na...

Päťdesiatpäťročný Kernes sa začiatkom apríla snažil mierniť volanie charkovských separatistov po odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku.

Značnú pozornosť vtedy vyvolali jeho slová o tom, že referendum o federalizácii Ukrajiny nemá oporu v zákonoch. „Charkov je súčasťou Ukrajiny a žiadne separatistické referendá sa tu organizovať nebudú,“ vyhlásil starosta.

Ešte vo štvrtok prišiel Kernes medzi radikálnych proruských demonštrantov na charkovské Námestie slobody, aby zmiernil ich protesty. Agresívne naladený dav mu ale zabránil v akomkoľvek prejave a pokúsil sa ho fyzicky napadnúť. Starostu z pódia urýchlene odviedla ochranka.

Podľa ukrajinskej štátnej televízie NTKU stojí za atentátom proti Kernesovi Moskva. „Rusko vyhľadáva a likviduje kľúčové body odporu,“ uviedol v televízii Charkovský šéf NTKU Zurab Alasanija.

Noviny Ukrajinská pravda napísali, že do nemocnice za postreleným Kernesom prišiel jeho priateľ Dobkin, ktorý sa chce v májových voľbách uchádzať o post ukrajinského prezidenta.

V Donecku sa pobili prívrženci Ukrajiny so separatistami

Vo východoukrajinskom Donecku došlo v pondelok k potýčkam medzi znepriatelenými tábormi demonštrantov – stúpencov jednotnej Ukrajiny a proruskými separatistami. Polícia podľa agentúry Interfax použila na rozohnanie bitkárov aj ohlušujúci granáty.

„Asi 200 ľudí s bejzbalovými pálkami a vlajkami Ruska a Doneckej ľudovej republiky naháňa účastníkov demonštrácie za jednotnú Ukrajinu a snaží sa vytlačiť políciu,“ napísala agentúra Interfax vo svojom ukrajinskom servise. Dodala, že polícia nasadila aj kordóny ťažkoodencov so štítmi.

V ukrajinskom Donecku sa pobili prívrženci... Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, Donesk, bitka V ukrajinskom Donecku sa pobili prívrženci Ukrajiny so separatistami.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavili obrázky zranených ľudí. Napadnutí vraj boli aj zahraniční novinári. Polícia vraj najmenej dvoch útočníkov zatkla, avšak oficiálne správy zatiaľ chýbajú.

„Ľudia s ukrajinskými symbolmi sa rozpŕchli. Doháňajú ich a bijú. Útočníci vykrikujú ‚Rusko, Rusko!‘. Určite sú ranení,“ vykreslil server Ostrov, podľa ktorého demonštráciu prívržencov jednotnej Ukrajiny napadli mladíci v maskovacích uniformách.

Naopak, podľa ruskej agentúry ITAR-TASS „mnohotisícový protifašistický pochod“ napadli zamaskovaní radikáli z radov pravicových ultras, ktorí vykrikovali nacionalistické heslá, hádzali kamene i delobuchy. Útočníci však vraj utiekli, akonáhle narazili na odpor.

K podobnej potýčke medzi dvoma znepriatelenými tábormi došlo v nedeľu v Charkove.

Rieka pri Slaviansku vyplavila ďalšie telo so známkami mučenia

V okolí východoukrajinského Slavianska policajti našli ďalšie mŕtve telo so známkami mučenia a násilnej smrti. Oznámil to v pondelok spravodajský web Ostrov.

Minulý týždeň na rovnakom mieste našli telá zastupiteľa z neďalekej Horlivky Volodymyra Rybaka a vysokoškolského študenta Jurija Popravka.

Totožnosť tretieho mŕtveho sa zatiaľ určiť nepodarilo.

Všetky tri telá vyplavilo neďaleko slavianskej rieky Siverskyj Donec, uviedol ukrajinský web.

Proruský maskovaný vojak v Slaviansku. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Slaviansk, vojak Proruský maskovaný vojak v Slaviansku.

Podľa skorších správ ukrajinskej tajnej služby SBU sú za smrť Rybaka a Popravka zodpovední dvaja ruskí agenti, plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU Igor Strelkov a jeho kolega, podplukovník Igor Bezler. (Podplukovník Bezler je údajne zodpovedný aj za zadržanie členov misie OBSE, čítajte v osobitnej správe.) Obaja podľa ukrajinských médií operujú v Slaviansku a riadia akcie tamojších separatistov.

Strelkov má na starosti novinárov

Strelkov má podľa denníka Ukrajinská pravda v Slaviansku pod kontrolou akreditáciu novinárov, ktorí z okupovaného mesta informujú o vývoji situácie. Novinári sa vraj musia dostaviť do obsadených kancelárií SBU a predložiť tam svoje osobné doklady. Aby dostali potvrdenie o akreditácii, musia sa preukázať odporúčaním iného akreditovaného novinára, pokiaľ možno spravodajcu niektorého z ruských médií.

Pred vydaním potvrdenia vraj Strelkovovi ľudia na internete kontrolujú obsah reportáží, pod ktorými je novinár žiadajúci akreditáciu podpísaný. Na akreditačnej karte je podľa Ukrajinskej pravdy osobne podpísaný Strelkov ako veliteľ Slavianskej domobrany.

Luhansk vyhlásil nezávislú republiku

Proruskí separatisti v nedeľu večer počas demonštrácie vo východoukrajinskom Luhansku vyhlásili po vzore susednej Doneckej oblasti „ľudovú republiku“. Oznámila to agentúra Unian.

V meste Koťantynivka v pondelok neznámi ozbrojenci ovládli policajnú stanicu a v neďalekom Kramatorsku ostreľovali letisko z granátometov a samopalov.

Žena za barikádami v Koťantynivke máva stuhami... Foto: Reuters, MARKO DJURICA
Ukrajina, Koťantynivka Žena za barikádami v Koťantynivke máva stuhami sv. Juraja, znakom proruských protestantov.

V Luhansku chcú proruskí radikáli usporiadať 11. mája referendum, v ktorom majú miestni obyvatelia odpovedať na otázku, či „súhlasia so štátnou samostatnosťou Luhanskej ľudovej republiky“. Zvrchovaná a nezávislá republika bola podľa vzbúrencov vyhlásená s okamžitou platnosťou, chystané referendum má vznik nového štátneho útvaru vraj len potvrdiť.

Vodcovia proruských radikálov v Luhansku žiadajú, aby bola ruština vyhlásená za druhý štátny jazyk a aby boli oslobodení údajní politickí väzni. Prijali tiež vyhlásenie, podľa ktorého požiadajú Rusko o vyslanie „mierových síl“ v prípade, že bezpečnostné zložky verné kyjevskej vláde proti povstalcom zakročia.

V Kramatorsku vraj ostreľovali letisko

Prestrelku v pondelok ráno ohlásili očití svedkovia z mesta Kramatorsk na severe Doneckej oblasti. Proti strážcom miestneho letiska začala paľbu zo samopalov a granátometov skupina neznámych ozbrojencov. Vojaci odpovedali streľbou, o zranených či mŕtvych sa správy nezmieňujú.

Kramatorské letisko je podľa miestnych médií kľúčové pre zásobovanie bezpečnostných síl operujúcich na východe krajiny proti separatistom a pre dodávky munície a prísun policajných posíl.

Iná skupina neoznačených ozbrojencov v pondelok podľa agentúry Unian obsadila policajnú stanicu v meste Kosťantynivka južne od Kramatorska. Útočníci tiež obkľúčili miestnu radnicu.

Oficiálne ukrajinské úrady incident doteraz nepotvrdili, z nezávislých zdrojov väčšinou správy z východu Ukrajiny nemožno bezprostredne overiť.

V Charkove došlo k zatýkaniu aj k bitke

V Charkove polícia v noci na pondelok zasiahla proti pokusom proruských aktivistov zorganizovať demonštráciu na centrálnom námestí Slobody. Separatisti sa pokúšali vystavať na námestí stanový tábor a ohradiť ho zátarasami. Policajti zadržali trinásť ľudí.

Zatýkaniu v centre mesta predchádzal incident medzi stúpencami jednotnej Ukrajiny a zástancami federalizácie.

Aktivista na barikádach v Luhansku pred... Foto: Reuters, VASILY FEDOSENKO
Ukrajina, Luhansk Aktivista na barikádach v Luhansku pred kanceláriou SBU.

Asi 7-tisíc ľudí sa v nedeľu v Charkove zapojilo do pochodu za jednotný štát, ktorý zorganizovali radikálni fanúšikovia miestneho futbalového klubu Metalist. Proti účastníkom pochodu zaútočil kameňmi a palicami dav ľudí s ruskými trikolórami. Podľa niektorých informácií sa z miesta stretu ozývala aj streľba.

Niekoľko ľudí bolo pri incidente zranených, na mieste zdravotníci ošetrili šesť osôb s tržnými ranami na hlave, ďalších osem ľudí bolo prevezených do nemocnice. Medzi zranenými sú dvaja policajti.

Rusi žiadajú kyjevský režim o ukončenie operácie

Ruské ministerstvo zahraničia v pondelkovom vyhlásení požadovalo „okamžité prerušenie trestnej operácie kyjevského režimu proti obyvateľom juhovýchodnej Ukrajiny“. Zároveň vyjadrilo „vážne znepokojenie“ nad údajnou koncentráciou ukrajinských jednotiek v regióne.

V oblasti vraj pôsobí zoskupenie ukrajinských vojsk s viac ako 11-tisíc ľuďmi; ukrajinské jednotky vraj majú k dispozícii 160 tankov, viac ako 230 obrnených vozidiel, najmenej 150 diel a raketometov a značné množstvo lietadiel.

Niekoľkonásobná prevaha nad „oddielmi sebaobrany miestnych obavateľov“, ako aj prítomnosť tankov a diel podľa ruskej diplomacie „umožňujú hovoriť o možnosti neprimeraného použitia sily, vrátane zničenia celých miest“.

315 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #separatisti #Luhansk #Kramatork