Voľby v Macedónsku vyhrala strana premiéra Gruevského

V predčasných parlamentných voľbách v Macedónsku zvíťazila konzervatívna strana VMRO-DPMNE súčasného premiéra Nikolu Gruevského, zrejme ale nezískala absolútnu väčšinu. Vyplýva to z predbežných výsledkov po sčítaní 99,91 percenta hlasov, ktoré zverejnila na webe Štátna volebná komisia (DIK).

28.04.2014 12:09
Nikola Gruevský Foto: ,
Macedónsky premiér Nikola Gruevský a líder konzervatívnej strany, ktorá zvíťazila v parlamentných voľbách.
debata

Socialistická opozícia už informovala, že výsledok hlasovania neuzná.

„V Macedónsku sa konali pokojné, spravodlivé a slobodné voľby. Najväčším víťazom je Macedónsko. Môžeme byť pyšní,“ vyhlásil už v nedeľu večer Gruevski, ktorý v sídle svojej strany oznámil stúpencom drvivé víťazstvo. VMRO-DPMNE vládne v krajine už od roku 2006.

Po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov okrem troch získali konzervatívci 42,18 percenta, čo predbežne znamená zisk 61 mandátov. Sociálni demokrati dostali len 24,91 percenta hlasov, ktoré by mali v zákonodarnom zbore znamenať obsadenie 34 kresiel, vyplýva z údajov volebnej komisie na internetových stránkach. Volebná účasť dosiahla 64 percent.

Socialisti však krátko po uzavretí volebných miestností oznámili, že voľby neuznajú, pretože vláda vytvárala na voliča nátlak a tiež hlasy kupovala. Opozícia preto žiada vytvorenie úradníckej vlády, ktorá krajinu dovedie k novým predčasným voľbám.

Premiér Gruevski dúfal, že jeho strana získa vo 123-člennom parlamente 62 kresiel, a bude tak mať väčšinu. Oficiálne konečné výsledky by mali byť oznámené v priebehu pondelka.

Do parlamentu by sa podľa údajov DIK mali dostať ešte štyri ďalšie subjekty, vrátane troch strán albánskej menšiny – Únie pre demokratickú integráciu (UDI), Demokratickej strany Albáncov (DPA ) a Národnej demokratickej strany (NDP). Poslednou parlamentnou stranou bude Občianska voľba pre Macedónsko (GROM).

Macedónci v nedeľu hlasovali tiež v druhom kole prezidentských volieb. Staronovým prezidentom sa zrejme stane doterajšia hlava štátu Ďorďe Ivanov, ktorý získal 55,25 percenta hlasov. Jeho súper Stevo Pendarovski si od voličov vyslúžil len 41,17 percenta hlasov. Vyplýva to z sčítania 99,91 percenta odovzdaných hlasov.

Jednokomorový parlament sa rozpustil začiatkom marca po tom, čo došlo k rozkolu vo vládnej koalícii, a to kvôli nezhodám medzi vládnou konzervatívnou stranou VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty) a jej koaličnými partnermi, Úniou pre demokratickú integráciu albánskej menšiny (DUI) a Úniou Rómov v Macedónsku, ohľadom spoločného kandidáta do čela štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Macedónsko #Nikola Gruevski