Putin varoval Ukrajinu pred zastavením zbrojnej spolupráce

Rusko dokáže počas jeden a pol až 2,5 roka nahradiť straty z prípadného zastavenia zbrojnej spolupráce s Ukrajinou. Na porade v severoruskom Petrozavodsku to v pondelok vyhlásil prezident Vladimír Putin. Ukrajinský zbrojný priemysel ale stratu ruského trhu podľa šéfa Kremľa neprežije, pretože iný odbyt zaistený nemá.

28.04.2014 14:48
Vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin varoval Ukrajinu pred prerušením zbrojnej spolupráce.
debata (117)

Rusko-ukrajinská spolupráca v zbrojnej výrobe je pre Rusko veľmi významná, ale pre Ukrajinu podľa Putina kľúčová a rozhodujúca. „Technologicky a finančne sme schopní sa vysporiadať so stratou (ukrajinského partnera) v závislosti na druhu produkcie,“ povedal prezident.

„V ukrajinskom zbrojnom priemysle ale prerušenie kontaktov s ruskými partnermi povedie ku katastrofe. Jediným kupcom ukrajinskej výzbroje sú ruské ozbrojené sily. My to prežijeme a pôjdeme ďalej. Naši partneri to ale nedokážu,“ konštatoval.

Rusko už od sovietskej éry spolupracuje s ukrajinskými podnikmi pri výrobe raketovej a leteckej techniky, lodí a ťažkých zbraní. Putin vraj stále dúfa, že k najhoršiemu scenáru, ktorým by bolo úplné prerušenie kooperácie, nedôjde.

Hrozby Západu, že zavedie sankcie proti ruským zbrojným podnikom, sú podľa šéfa Kremľa spojené s predpokladom, že Moskva bude potrebovať náhradu za stratenú ukrajinskú produkciu.

Sankcie podľa Putina majú Rusku nájdenie nových obchodných partnerov sťažiť. „Nádeje sa nenaplnia, rovnako to dokážeme,“ povedal prezident.

Putin zároveň vyzval ukrajinských zbrojných expertov, aby neváhali presťahovať sa do Ruska. „Ak takéto želanie je, pomôžeme vám sa v Rusku usadiť. Dostanete náležitý plat aj ubytovanie,“ odkázal ruský prezident na Ukrajinu.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #priemysel #výzbroj #Ukrajina