Bývalý koncentrák Auschwitz je miestom Pochodu živých

Tisíce Židov z Izraela aj iných krajín sa zúčastnia v pondelok v bývalom nemeckom vyhladzovacom tábore Auschwitz na takzvanom Pochode živých. Akcia, ktorá sa koná každý rok na uctenie pamiatky šiestich miliónov Židov zavraždených za druhej svetovej vojny nacistami, je tento rok venovaná Raoulovi Wallenbergovi a židovskej komunite v Maďarsku.

28.04.2014 15:45
Osvienčim, koncentračný tábor Foto:
Brána osvienčimského koncentračného tábora.
debata (48)

Tichý pochod medzi dvoma hlavnými časťami tábora, Auschwitz I (Osvienčim I) a Auschwitz II – Birkenau (Osvienčim II – Brezinka) je tento rok zasvätený najmä spomienke na všetky obete holokaustu z radov maďarských Židov. V roku 1944 tam počas niekoľkých mesiacov deportovali väčšinu z 800-tisíc príslušníkov tejto komunity.

Odhaduje sa, že len v Brezinke bolo zavraždených prinajmenšom 375-tisíc maďarských Židov. V plynových komorách Osvienčime nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili viac ako milión až poldruha milióna ľudí.

Boli medzi nimi aj československí občania. Podľa historikov ich tam transportovali okolo 50-tisíc, prežilo len asi 6-tisíc.

Smrť v tábore našlo okrem iného 5-tisíc slovenských Rómov.

Nacisti po dobytí Poľska pripojili mesto Osvienčim k Nemecku, premenovali ho na Auschwitz a zriadili tam zrejme najznámejší z vyhladzovacích táborov. Obeťami boli predovšetkým Židia, ale aj Rusi, Poliaci, Rómovia a príslušníci ďalších národov.

Pochodov živých sa od roku 1988 zúčastnilo viac ako 185-tisíc mladých ľudí z celého sveta.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #židia #Osvienčim #Nacisti #druhá svetová vojna