Postreleného charkovského starostu previezli na ošetrenie do Izraela

Charkovského starostu Gennadija Kernesa, ktorého v pondelok vážne zranil neznámy atentátnik, v noci na utorok previezli do izraelského mesta Haifa na ďalšie ošetrenie.

29.04.2014 10:05
Gennadij Kernes, Charkov, Ukrajina Foto: ,
Gennadij Kernes
debata (11)

Podľa správ ukrajinských médií je politik v umelom spánku a napojený na pľúcnu ventiláciu. Po útočníkovi, ktorý spôsobil Kernesovi priestrel pečene a pľúc, polícia zatiaľ bezvýsledne pátra.

Kernesov zdravotný stav v noci posúdilo lekárske konzílium, ku ktorému bol prizvaný tím izraelských špecialistov, uviedla agentúra Interfax. Lekári sa zhodli na tom, že Kernesov stav si vyžaduje okamžitú prepravu na špecializovanú izraelskú kliniku. Jeho základné životné funkcie sa podarilo stabilizovať tak, aby bol schopný transportu do Izraela.

Kernesov stav je ale podľa Interfaxu ďalej veľmi vážny. Guľka z ostreľovačskej pušky Dragunov zasiahla okrem dôležitých životných orgánov i chrbticu. O vyhliadkach na uzdravenie odmietajú izraelskí lekári hovoriť.

Podľa ukrajinského vysielania stanice BBC môže atentát na známeho politika situáciu na východe Ukrajiny ďalej výrazne destabilizovať. Situácia v Charkove bola bez ohľadu na občasné nepokoje v porovnaní s Doneckom či Luhanskom vcelku pokojná, pokusy o vyhlásenie proruskej „Charkovskej ľudovej republiky“ sa podarilo v zárodku potlačiť. Kľúčovú úlohu v tomto úsilí zohral práve Kernes.

Charkovský starosta na jednej strane pevne hájil jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny, na druhej strane ale žiadal amnestiu pre agresívnych proruských radikálov a umožnil vysielanie ruských televíznych staníc. „Skutočnosť, že na Charkovskej radnici vlaje ukrajinská zástava a na námestí pred ňou nestoja barikády, je zásluhou Kernesovej kompromisnej politiky,“ citovala BBC jedného z charkovských zastupiteľov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #charkov #ostreľovač #Ukrajina