Poľský pedofil a vrah Trynkiewicz bude opäť izolovaný

Poľský pedofil a vrah štyroch detí Mariusz Trynkiewicz, ktorého bol vo februári po 25 rokoch vo väzení prepustili na slobodu, bude opäť internovaný. Poľský apelačný súd v utorok nariadil, aby bol umiestnený na psychiatrickú kliniku pre obzvlášť nebezpečné osoby, uviedol portál se.pl.

29.04.2014 20:30
Mariusz Trynkiewicz, pedofil, Poľsko, vrah, Foto:
Titulka poľského denníka Fakt s predpokladanou aktuálnou podobou "beštie", ako nazval pedofilného sériového vraha Mariusza Trynkiewicza.
debata

V februári poľský spravodajský server Fakt s odvolaním na svoje anonymné zdroje napísal, že Trynkiewicz žije pravdepodobne so zmenenou identitou v Česku, prípadne na Slovensku, Varšava to ale poprela.

Podľa verdiktu je Trynkiewicz naďalej hrozbou pre verejnosť, preto musí byť umiestnený na uzavretú kliniku v stredopoľskom meste Gostynin. Apelačný súd tak potvrdil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý už vo februári izoláciu nariadil.

Trynkiewicz po tom, čo po štvrťstoročí za mrežami opustil väznicu v meste Rzeszów, nesmel opustiť Poľsko. Zároveň bol pod neustálym policajným dohľadom. Poľská vláda kvôli tomuto prípadu čelila kritike za neskoré prijatie zákona, ktorý by umožnil podobne nebezpečných ľudí izolovať od spoločnosti.

S únosmi a zneužívaním malých chlapcov začal Trynkiewicz na začiatku 80. rokov, keď bol na vojne. Za prvú sériu prípadov ho vojenský súd poslal na rok do väzenia. Trest mu však prerušili, aby sa mohol postarať o chorú matku. Vtedy spáchal svoje najhoršie skutky, keď uniesol, zneužil a zavraždil štyroch chlapcov. Súd ho za to v roku 1989 potrestal štvornásobným trestom smrti. Po páde komunistického režimu ale najvyšší súd absolútny trest zmenil na 25 rokov, pretože Poľsko zrušilo trest smrti a doživotný trest vtedy v poľskom práve neexistoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #pedofil #Mariusz Trynkiewicz