V Odese po stretoch a požiari zahynuli desiatky ľudí

Desiatky ľudí v piatok večer zahynuli v Odese na juhu Ukrajiny pri požiari budovy odborov, ktorý vypukol v dôsledku stretov medzi proruskými a ukrajinskými demonštrantmi.

02.05.2014 07:14 , aktualizované: 22:34
Ukrajina, Odesa, požiar Foto: ,
Požiar v budove odborov v juhoukrajinskej Odese.
debata (1061)

Miestna polícia najskôr hovorila o 38 obetiach incidentu, ministerstvo vnútra neskôr spresnilo, že o život prišlo najmenej 31 ľudí.

„Pri požiari v štábe proruských síl v Dome odborov zahynulo najmenej 31 ľudí,“ uviedol server BBC News vo svojej ruskej verzii s tým, že ukrajinské ministerstvo vnútra spresnilo predchádzajúce údaje o 38 obetiach.

Ukrajinská agentúra Unian uviedla, že „z budovy bola vedená paľba proti proukrajinským aktivistom“ a že „na zemi leží mnoho nehybných tiel, niektoré sú zakryté ukrajinskými vlajkami“. Požiar vraj zachvátil druhé a štvrté poschodie päťpodlažnej budovy, z ktorej evakuovali ľudí. Na mieste sú nielen sanitky a polícia, ale aj príslušníci špeciálnej jednotky, ktorá „zadržala niekoľko separatistov“.

Podľa ruskej agentúry ITAR – TASS podpaľačstvo majú na svedomí akcie radikálnych nacionalistov z organizácie Pravý sektor. Vraj aj na ľudí, ktorí incident prežili, útočili obuškami.

V prevažne ruskojazyčnom prístavnom meste sa už niekoľkokrát stretli prívrženci oboch táborov, ale až doteraz nedošlo k zabíjaniu ľudí, poznamenala agentúra Reuters.

Medzi zranenými sú údajne aj traja policajti a traja novinári, presný počet zranených demonštrantov nie je ešte známy. Charakter všetkých smrteľných zranení polícia nespresnila, avšak podľa webu denníka Ukrajinská pravda vraj separatisti strieľali po ukrajinských vlastencov zo striech.

„Jeden z mŕtvych utrpel strelné zranenia do pľúc, ako už bolo skôr oznámené. Zatiaľ ale nepoznáme príčinu smrti u ostatných mŕtvych,“ citovala nemenovaného policajta agentúra Interfax – Ukrajina. Podľa nej k večeru ovládli centrum mesta prívrženci jednotnej Ukrajiny, ktorí rozohnali svojich odporcov a potom ich prenasledovali po skupinkách. Polícia potýčky vyšetruje podľa paragrafu o masových nepokojoch. Správy z oboch strán o vypuknutí stretov sa diametrálne líšia.

Proukrajinskí podporovatelia počas stretu v Odese. Foto: SITA/AP, Sergei Poliakov
Odesa, Ukrajina Proukrajinskí podporovatelia počas stretu v Odese.

„Stúpenci Ruska napadli účastníkov pochodu za jednotnú Ukrajinu,“ napísala ukrajinská agentúra Unian. Na začiatku pochodu vraj kráčal sprievod futbalových fanúšikov, ku ktorým sa pridali aj ľudia s ukrajinskými vlajkami v rukách. Po speve ukrajinskej hymny však na sprievod zaútočili mladíci s bejzbalovými pálkami. Do bitky sa následne údajne zapojilo niekoľko tisíc ľudí.

Konflikty sa medzitým rozšírili do ďalších ulíc čiernomorského prístavného mesta, uviedol Unian. Separatisti vraj boli vyzbrojení nielen plynovými, ale aj automatickými zbraňami, mačetami, bejzbalovými pálkami a zápalnými fľašami, zatiaľ čo prívrženci jednotnej Ukrajiny hádzali dlažobné kocky z rozoberaných chodníkov. Polícii sa dlho nedarilo nastoliť poriadok.

Naopak podľa ruskej agentúry ITAR – TASS „masové nepokoje v centre Odesy vyprovokovalo asi 1 500 radikálne naladených stúpencov kyjevského režimu a futbalových ‚ultras‘“ .Zamaskovaní radikáli z nacionalistického hnutia Pravý sektor údajne skandovali heslá „Sláva Ukrajine!“ a „Smrť nepriateľom!“. Stretli sa však s aktivistami, protestujúcimi proti centralizácii moci na Ukrajine, a žiadajúcimi vyhlásenie referenda o federalizácii krajiny a uzákonenie ruštiny ako úradný jazyk.

Kyjev udrel, stratil vrtuľníky

Dohoda končí, reagoval Kremeľ na pokračujúcu tzv. protiteroristickú operáciu Kyjeva, ktorá sa v piatok nadránom začala proti obkľúčenému mestu Slaviansk.

Moskva mala konkrétne na mysli dohody zo Ženevy, z ktorých neplnenia sa vzájomne obviňujú obe strany. „Polovicu mesta už kontrolujú vládne jednotky,“ oznámili v piatok na poludnie prokyjevské médiá, zatiaľ čo vzbúrenci informáciu rezolútne popreli.

Pritom minister vnútra Arsen Avakov na svojej internetovej stránke iba potvrdil, že provládne jednotky obsadili deväť kontrolných stanovísk v okolí mesta. Ako sa neskôr ukázalo, v dostatočnej vzdialenosti od Slavianska, aj to iba severne od mesta.

Faktom však zostáva, a potvrdili to vierohodné zdroje i videá zverejnené na sociálnych sieťach, že vládne jednotky stratili tri vrtuľníky a jedného pilota. Druhého federalisti dopravili s ťažkými zraneniami do nemocnice v Slaviansku.

Konkrétne počty zabitých a zranených na oboch stranách sa už tradične rozchádzajú. Kyjev priznal smrť dvoch vojakov, ktorí boli na palube jedného zo zostrelených strojov, a sedem zranených. Vzbúrenci zaznamenali jednu obeť. Neskôr sa situácia upokojila a okrem cestnej začala fungovať aj niekoľko hodín zablokovaná železničná doprava.

Vzápätí po vypuknutí ďalšej časti kyjevskej „protiteroristickej operácie“, ktorú Moskva charakterizuje ako „trestnú výpravu proti vlastnému ľudu“, vyslalo Rusko do Donecka svojho vyslanca Vladimira Lukina, s ktorým je podľa agentúry UNIAN vládna moc v Kyjeve ochotná rokovať o situácii na východe krajiny. Podľa zistení Pravdy Lukin nemá v pláne rokovať s predstaviteľmi súčasnej ukrajinskej vládnej moci.

Proruský separatista stráži kontrolné... Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, Slaviansk Proruský separatista stráži kontrolné stanovište pri meste Slaviansk.

Aspoň nateraz. Jeho úlohou je podľa nášho zdroja v sobotu pomôcť v procese oslobodenia vojenských pozorovateľov OBSE, ktorí sú od minulého týždňa rukojemníkmi povstalcov v Slaviansku. V súvislosti s najnovšími krokmi Kyjeva požiadalo v piatok Rusko o mimoriadne zvolanie BR OSN, ktoré by malo v noci na sobotu zaujať postoj k pokračujúcej „protiteroristickej operácii“ Kyjeva.

Viacerí pozorovatelia sa zhodujú v názore, že ani piatkové pokračovanie tzv. protiteroristickej operácie, ktoré sa začalo okolo štvrtej ráno, neznamená prelom v situácii a je vraj chybným krokom, ktorý sa v konečnom dôsledku obráti proti Kyjevu.

Na druhej strane, ako Pravde potvrdil dobre informovaný zdroj, na rozdiel od predošlých dní v samotnom obkľúčenom Slaviansku predpoludním nefungovali obchody. Po celý deň boli zatvorené lekárne. Neskôr obchody síce otvorili, ale pred nimi sa tvorili dlhé rady ľudí, ktorých najnovší pohyb vládnych jednotiek vystrašil.

„Pravdepodobne to mal byť jeden z hlavných cieľov vojenskej akcie Kyjeva,“ povedal spomínaný zdroj. Pravda je aj to, že nie všetci obyvatelia dostali strach. Mnohí ešte ráno zamierili pešo, pretože doprava nefungovala, na prístupové cesty na okraji mesta, aby vlastnými telami zabránili postupu vládnych jednotiek.

Ukrajinskí vojaci hliadkujú neďaleko Slavianska. Foto: Reuters, BAZ RATNER
Ukrajina, Slaviansk Ukrajinskí vojaci hliadkujú neďaleko Slavianska.

Odporcovia Kyjeva v piatok nereagovali na ponuku ministra obrany, podľa ktorej im sľúbil amnestiu v prípade, že zložia zbrane a vzdajú sa armáde. Ponuka sa týkala iba tých príslušníkov sebaobrany, ktorí „nespáchali ťažké zločiny“. Úradujúci prezident Oleksander Turčynov ako najvyšší veliteľ v piatok popoludní potvrdil, že akcia proti „teroristom“ pokračuje. Napriek tomu, ako informuje agentúra ITAR-TASS, priznal, že „prebieha pomalšie, ako sa plánovalo, pretože sa koná v husto obývanom prostredí“.

„Chceme, aby sa to všetko čo najrýchlejšie skončilo. Nebojíme sa, ale sme unavení,“ citujú agentúry Vjačeslava, jedného z obyvateľov Slavianska. V meste sa počas včerajška šírili zaručene nezaručené informácie, podľa ktorých provládne sily, vrátane tzv. národnej gardy a do civilu oblečených aktivistov strany Pravý sektor, začnú s novým útokom na mesto „čoskoro“, „v noci“ alebo „zajtra ráno“.

V každom prípade, ako upozorňujú pozorovatelia, ak by Kyjev uskutočnil ozbrojený zásah, znamenalo by to veľké straty na životoch medzi civilným obyvateľstvom. Existuje preto príkaz velenia armády, a prezident Turčynov to nepriamo potvrdil, nepoužívať zbrane v prípade ohrozenia životov obyvateľov. Spomenul to napokon aj ranený pilot vrtuľníka, keď pred kamerou povedal, že mal za úlohu iba zbierať spravodajské informácie a v žiadnom prípade nepoužiť palubné zbrane. Viacerí obrancovia mesta však novinárom tvrdili, že niektoré posádky napriek rozkazu strieľali z ostrých zbraní.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Ukrajina #Slaviansk