Vypočuli 11 militantov podozrivých zo zmiznutia lietadla

Malajzijské orgány v súvislosti s nezvestným lietadlom zadržali a v sobotu vypočuli skupinu viac ako desať ľudí, ktorí sú v kontakte s teroristickou sieťou al-Kájda. Podľa informácií zverejnených v nedeľu britskými médiami totiž vyšetrovatelia opäť preverujú možnosť útoku či únosu stroja ozbrojencami.

05.05.2014 12:40
Hamzah Zainudin, Hishammuddin Hussein, Malajzia Foto: ,
Malajzijský námestník ministra zahraničných vecí Hamzah Zainudin, vľavo, a
debata

Podozrivých, ktorí majú byť členmi novej násilnej skupiny s cieľom spáchať bombové útoky v moslimských krajinách, zadržali minulý týždeň v hlavnom meste Kuala Lumpur a štáte Kedah. Na operácii sa podieľali aj agenti amerického Úradu pre vyšetrovanie (FBI) a jeho britskej obdoby MI6.

Britské médiá taktiež poukazujú na fakt, že spoločnosť Malaysia Airlines stále nezverejnila úplný popis nákladu lietadla.

Experti preskúmajú dáta týkajúce sa malajzijského lietadla

Vyšetrovatelia v pondelok potvrdili, že medzinárodní odborníci opätovne preskúmajú všetky údaje, ktoré sa im o stratenom lete MH370 v rámci dvojmesačného pátrania podarilo zhromaždiť.

Urobia tak v záujme potvrdenia, že tímy hľadajúce trosky stroja v odľahlých oblastiach Indického oceánu pátrajú na správnom mieste. Výsledky analýzy určia ďalší postup pátrania, ktoré podľa minulotýždňových slov lídrov akcie môže trvať aj rok. Trosky sa totiž podľa odhadov už nenachádzajú na hladine oceánu, ale na jeho dne.

„Budeme musieť preveriť všetky dáta, ktoré boli zozbierané, a všetky vykonané analýzy, aby sme si boli istí, že v nich nie sú žiadne chyby,“ vyhlásil šéf pátracích operácií Angus Houston.

Podľa agentúry AP to potvrdili aj vysokí malajzijskí, austrálski a čínski predstavitelia, ktorí v austrálskej metropole Canberre rokovali o ďalšom postupe pri pátraní.

Houston sa v pondelok zišiel s malajzijským ministrom obrany Hishammuddinom Husseinom, autrálskym ministrom dopravy Warrenom Trussom a čínskym ministrom dopravy Jang čchuan-tchangom, aby prediskutovali ďalšie kroky pri pátraní, ktoré sa má teraz zamerať na 60-tisíc kilometrov štvorcových morského dna.

Predstavitelia sa chystajú osloviť vlády i súkromných ​​dodávateľov, aby našli špecializované zariadenie, ktoré sa dokáže potopiť hlbšie než ponorka Bluefin 21. Jej maximálny dosah je 4,5 kilometra pod hladinu mora.

Časti zóny určené na pátranie sú zrejme hlbšie, presnú hĺbku v oblasti však nikto nepozná. Kľúčovým pre ďalší postup bude preto presné zmapovanie morského dna v oblasti, kde začiatkom apríla pátrači zaznamenali možné zvuky z čiernej skrinky lietadla.

Podľa austrálskeho ministra dopravy nebude nové zariadenie do operácie nasadené skôr ako za dva mesiace. Dovtedy bude v práci pokračovať ponorka Bluefin 21.

debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #malajzijské lietadlo #al-Káida