Zomrel kontroverzný nemecký zberateľ umenia

Kontroverzný zberateľ umenia Cornelius Gurlitt zomrel. Osemdesiatjedenročný muž, v ktorého byte polícia vo februári 2012 zabavila veľkú zbierku obrazov, zomrel podľa oznámenia svojho hovorcu po niekoľkomesačnej ťažkej chorobe a operácii srdca v utorok ráno v Mníchove.

06.05.2014 16:37
Cornelius Gurlitt Foto:
Cornelius Gurlitt.
debata (1)

„Nič som v živote nemiloval viac než svoje obrazy,“ povedal vlani Gurlitt v rozhovore pre časopis Spiegel.

Nemecké úrady držali nález obrazov dlho v tajnosti, informácie o ňom sa dostali na verejnosť až vlani na jeseň. Správa o Gurlittovej zbierke vyvolala obrovský rozruch, pretože medzi zabavenými dielmi boli aj plátna slávnych moderných maliarov, ktoré majú obrovskú hodnotu.

Existuje podozrenie, že časť zbierky tvoria diela, ktoré nacisti zabavili židovským vlastníkom. V apríli úrady začali obrazy zberateľmi vracať. Gurlitt predtým ubezpečil spolkovú aj bavorskú vládu, že svoju zbierku nechá preveriť expertmi a diela pochádzajúce z ukradnutého majetku pokiaľ možno vráti rodinám pôvodných majiteľov.

Gurlittov otec Hildebrand pracoval ako obchodník s umením pre Adolfa Hitlera. Podľa historikov umenia bolo medzi Gurlittovými obrazmi približne 500 diel, ktoré zrejme zabavili nacisti židovským majiteľom. Gurlitt v marci vyhlásil, že sa dobrovoľne vzdá diel, pri ktorých je nepochybné, že ich zabavili právoplatným vlastníkom.

Celková hodnota zbierky je odhadovaná na miliardu eur. Zahŕňa maľby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixa, Henriho Matissa, Marka Chagalla a ďalších slávnych umelcov. Okrem toho sa tento rok našlo ďalších 238 obrazov v Gurlittovej nehnuteľnosti v Salzburgu, boli medzi nimi obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta. Hodnota salzburských diel zatiaľ vyčíslená nie je, odhaduje sa na stovky miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cornelius Gurlitt