Za potopenie juhokórejského trajektu môže aj veľa nákladu

Tragédiu juhokórejského trajektu, ktorý sa potopil minulý mesiac a v ktorom zahynulo viac ako 260 ľudí, spôsobilo aj preťaženie lode príliš veľkým množstvom nákladu, ktorý nebol správne upevnený.

07.05.2014 09:21
trajekt, Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejské pobrežné hliadky počas pátrania po nezvestných cestujúcich trajektu.
debata

Informoval o tom vo vyhlásení spoločný tím polície a žaloby, z ktorého citoval spravodajský server CNN.

Je to vôbec prvýkrát, čo juhokórejskí vyšetrovatelia oficiálne zverejnili príčinu, ktorá podľa nich viedla k potopeniu trajektu Sewol 16. apríla. Na palube mal 467 cestujúcich a členov posádky-vrátane viac ako 300 stredoškolákov, ktorí išli na školský výlet. O preťažení plavidla sa však už od začiatku hovorilo neoficiálne.

Podľa vyšetrovateľov náklad viac ako dvakrát prevyšoval limit lode. Navyše nebol správne upevnený, a to prispelo k potopeniu plavidla, spresnil žalobca Jang Čung-čin. „Uväzovacie laná, ktoré mali držať náklad na mieste, boli voľné a časť posádky ani nevedela, ako ich správne používať,“ dodal.

Vyšetrovatelia preverovali predovšetkým možnosť, že sa loď prevrátila, pretože sa náklad posunul a trajekt tak stratil rovnováhu. Podľa dokladov, ktoré vyšetrovatelia zabavili v kanceláriách prevádzkovateľa trajektu, nebola osudná plavba prvá, pri ktorej bola loď preťažená. Od marca 2013, keď sa trajekt začal plaviť, viezol preťažený náklad v celkom 139 prípadoch, dodali vyšetrovatelia.

Za náklad navyše pri plavbe 16. apríla zarobila podľa vyšetrovateľov spoločnosť Cheonghaejin Marine 62 miliónov juhokórejských wonov. Za všetky náklady nad limit za rok prevádzky potom profit dosiahol tri miliardy wonov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Južná Kórea #trajekt