Vo východnej Európe by vraj mohli byť natrvalo jednotky NATO

Vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove sa domnieva, že kríza na Ukrajine a napätie s Moskvou by mohli viesť k trvalej vojenskej prítomnosti NATO v členských štátoch vo východnej Európe. Uviedla to agentúra AFP.

07.05.2014 11:44
Philip Breedlove, NATO Foto: ,
Vrchný veliteľ síl NATO v Európe Philip Breedlove.
debata (298)

„Myslím, že by sme o tom mali premýšľať,“ odpovedal podľa AFP americký generál na otázku, či situácia na Ukrajine môže viesť k stálej prítomnosti síl NATO vo východoeurópskych členských krajinách aliancie. Usúdil, že NATO v tejto novej situácii potrebuje zvážiť schopnosť svojej vojenskej reakcie a rozmiestnenie svojich síl.

Na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom kanadského generálneho štábu Tomom Lawsonom v Ottawe Breedlove v utorok vysvetlil, že pre alianciu je nutné, aby prehodnotila svoje obranné schopnosti. Podľa generála sa totiž zmenil vzťah s Ruskom, ktoré Severoatlantická aliancia doteraz vnímala ako partnera.

NATO v polovici apríla posilnilo obranu východoeurópskych krajín a zvyšuje prelety svojich lietadiel nad pobaltskými štátmi. V Baltskom mori a východnom Stredomorí sa majú rozmiestniť vojenské plavidlá. Washington tiež oznámil vyslanie štyroch rot parašutistov, teda celkom 600 vojakov, na cvičenie v Poľsku a pobaltských krajinách. Toto rozmiestnenie sa má skončiť koncom roka, dodala AFP.

Breedlove už po pondelkovom stretnutí s kanadským premiérom Stephenom Harperom zdôraznil, že Rusko na Ukrajine predvádza, že sa nespráva ako partner. To by podľa tohto vysokého predstaviteľa NATO malo prinútiť viac členských krajín aliancie na zvýšenie výdavkov na obranu na dohodnutú úroveň dvoch percent hrubého domáceho produktu.

298 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #Philip Breedlove