Separatisti odmietli Putinov návrh, referendá neodložia

Proruskí radikáli na východe Ukrajiny odmietli výzvu ruského prezidenta Vladimira Putina na odloženie svojich separatistických referend.

08.05.2014 10:20 , aktualizované: 14:38
Doneck, separatisti Foto: ,
Proruský podporovateľ v Donecku.
debata (105)

Hlasovanie v Luhanskej aj Doneckej oblasti sa majú uskutočniť podľa pôvodných plánov túto nedeľu, informovala agentúra RIA Novosti.

„Referendum sa uskutoční 11. mája. Pripravujeme sa, hlasovacie lístky sa tlačia, všetko platí. Nič sa nemení, žiadny odklad nebude,“ citovala RIA Novosti oznámenia tlačového centra takzvanej armády juho-východ v Luhansku.

Podľa jedného z vedúcich činiteľov separatistov Denisa Pušilina, ktorý negatívny výsledok avizoval už dopredu, bol odklad jednomyseľne odmietnutý pri hlasovaní aj v Donecku.

K odmietnutiu Putinovej výzvy zrejme prispeli aj predchádzajúce vyjadrenia predstaviteľov ukrajinskej vlády. Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubyj dopoludnia vyhlásil, že terajšia „protiteroristická“ operácia vedená proti separatistickým ozbrojencom na juhovýchode krajiny bude pokračovať nezávisle od rozhodnutia regiónov ohľadom referend. Teraz sa podľa Parubyja ukrajinské sily preskupujú a možno predpokladať, že operácia bude úspešne pokračovať.

Putin v stredu separatistom odporučil, aby referenda o sebaurčení svojich oblastí odložili a vytvorili tak nevyhnutné podmienky pre dialóg. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ale následne Putinove slová označil za „mlátenie prázdnej slamy“ a poukázal na to, že Kyjev 11. mája žiadne zákonné referendum neorganizuje.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #referendum #Ukrajina #proruskí separatisti